• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Eveniment

Paradoxul preturilor: Gazele si energia sunt cele mai ieftine din Europa, dar salariile mici anuleaza avantajul romanilor

Paradoxul preturilor: Gazele si energia sunt cele mai ieftine din Europa, dar salariile mici anuleaza avantajul romanilor
11.02.2010, 23:18 33

Romanii au cel mai mic pret la gazele naturale si printre celemai reduse facturi la energia electrica in comparatie cu alte stateeuropene, potrivit statisticilor aferente primului semestru alanului trecut realizate de Eurostat.

In realitate insa, salariile foarte mici fata de alte stateeuropene mai bogate reduc acest posibil avantaj al consumatoruluiroman de energie electrica si de gaze naturale, puterea decumparare fiind foarte mica.

De exemplu, un francez plateste de circa 3 ori mai mult in europentru aceeasi cantitate de gaze naturale consumata comparativ cuun roman, dar fata de acesta din urma salariul minim al francezuluieste de aproape 9 ori mai mare. Astfel, cand vine vorba de puterede cumparare, un roman simte mult mai puternic factura la gazenaturale fata de un francez sau un britanic. Daca un luxemburghezare un salariu de 1.642 euro pe luna, cel mai mare la niveleuropean, de aproape 11 ori mai mare decat al unui roman, el scoatedin buzunar doar de 2,5 ori mai mult decat un roman.

Acelasi lucru este valabil si pentru factura la energieelectrica. Desi Romania are unul dintre cele mai mici preturi dinEuropa, salariul foarte mic face ca acest avantaj sa devinainexistent. Astfel, un francez plateste doar de doua ori mai multpentru aceeasi cantitate de energie comparativ cu un roman, darcastiga de noua ori mai bine. Un locuitor din Luxemburg scoate dinbuzunar cam de trei ori mai mult pentru aceeasi 100 KWh consumatifata de un roman, dar salariul sau il depaseste de 11 ori pe cel alunui roman.

Consumul de energie incepe revenirea: ianuarie, a doualuna de crestere consecutiva

Consumul de energie electrica - indicatorul folosit depresedintele Traian Basescu pentru a masura evolutia economiei - acrescut in prima luna a anului cu putin peste 1% fata de perioadasimilara a anului trecut, aceasta fiind a doua luna de crestereconsecutiva. In decembrie, datele au indicat un plus de 1,2% fatade aceeasi luna din 2008. Anul trecut, evolutia consumului deenergie a inceput sa fie urmarita indeaproape, aceasta fiind unindicator asupra modului in care merge economia. "Consumul deenergie a crescut in ianuarie 2010 cu putin peste 1% fata deianuarie 2009. Am constatat un reviriment, iar consumul de energieelectrica are tendinte de redresare", a spus Razvan Purdila,directorul pietei de capital din Transelectrica. Potrivit celor mairecente estimari din partea oficialilor Transelectrica, la nivelnational

s-ar putea inregistra anul acesta o crestere de pana la 3% inceea ce priveste consumul de energie, atat la populatie, cat si peindustrie, dupa ce anul trecut scaderea fata de 2008 a fost de 8,3%din cauza efectelor pe care criza economica le-a avut asupra maimultor industrii. Potrivit datelor Institutului National deStatistica, populatia a consumat totusi cu 8,2% mai multa energieanul trecut fata de 2008. Mai multi specialisti au spus ca aceastacrestere de consum a fost inregistrata si pe fondul cresteriisomajului, care a facut ca mai multi oameni sa stea in casa si saconsume electricitate. Tot anul trecut, exportul de energie alRomaniei s-a redus cu 43%.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: