Eveniment

Părinţii vor avea şansa să aibă mai multă grijă de copii. Din august 2022, angajatorii vor fi obligaţi să acorde un program flexibil pentru angajaţii cu copii mici

Părinţii vor avea şansa să aibă mai multă grijă de...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

31.01.2020, 17:59 7883

România trebuie să transpună până în august 2022 o directivă europeană care acordă angajaţilor cu copii mici posibilitatea creării unui program de lucru flexibil care să corespundă cu nevoile acestora astfel încât angajaţii să le poată purta de grijă celor mici.

Directiva europeană a fost aprobată în luna august a anului 2019, iar autorităţile legiuitoare din statele membre au termen până la august 2022 să transpună actul european în legislaţiile naţionale.

Potrivit directivei, ce vizează drepturile angajaţilor europeni cu copii mici cu vârsta de până la 8 ani, cei ce se încadrează şi vor să beneficieze de prevederile actului european vor trebui să ceară superiorilor crearea programului flexibil.

"Echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată rămâne însă o provocare considerabilă pentru mulţi părinţi şi lucrători care au responsabilităţi de îngrijire, în special din cauza prevalenţei în creştere a programului de lucru prelungit şi a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forţei de muncă în rândul femeilor. Un factor major care contribuie la subreprezentarea femeilor pe piaţa muncii este dificultatea de a găsi un echilibru între obligaţiile profesionale şi cele familiale. Atunci când au copii, femeile lucrează, de obicei, mai puţine ore în locuri de muncă remunerate şi petrec mai mult timp îndeplinind responsabilităţi de îngrijire neremunerate. Faptul de a avea o rudă bolnavă sau aflată în îngrijire s-a dovedit, de asemenea, că are un impact negativ asupra ocupării forţei de muncă în rândul femeilor, unele femei ieşind complet de pe piaţa muncii", se arată în textul Directivei europene cu nr. 1.158/2019.

Implicit, programul de muncă flexibil vine să încurajeze părinţii şi îngrijitorii să rămână în câmpul muncii şi presupune câteva de flexibilitate a muncii pentru părinţi, de la alegerea timpului de început şi de sfârşit al programului, la munca de acasă sau o combinaţie între munca la birou şi cea în afara biroului.

"În acest scop şi având în vedere nevoile lucrătorilor, aceştia au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopul de a-şi adapta modurile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de muncă la distanţă, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru pentru acordarea de îngrijiri", arată directiva.

Zilele lucrătoare la care se face trimitere se referă la programul de lucru cu normă întreagă, astfel cum este definit de statul membru în cauză.

Rămâne de văzut cum vor decide autorităţile de la Bucureşti să transpună directiva şi dacă angajatorii vor fi dispuşi să adapteze nevoile angajaţilor la nevoile lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO