Eveniment

Pariul antreprenorilor care au lucrat la Legea Business Angels: 500 de firme vor primi finanţare într-un an

Pariul antreprenorilor care au lucrat la Legea Business...

Autor: Corina Mirea

13.05.2015, 18:00 1005

Managerii de top de pe plan local, dar şi din străinătate, care vor să facă pasul spre antreprenoriat şi antreprenorii care vor să îşi testeze cunoştinţele de business şi în alte domenii ar putea investi cei mai mulţi bani în start-up-uri în viitor, ca urmare a punerii în aplicare a Legii Business Angels, adoptată luna trecută în Parlament.

În primul an de la implementarea acesteia investitorii de tip business angels vor finanţa în jur de 500 de afaceri, cu sume totale cuprinse între 5 milioane de euro şi 10 milioane de euro, sunt de părere antreprenori români „cu vechime“, dar şi oameni de afaceri care au testat mediul politic precum Florin Jianu (fost ministru pentru IMM-uri), Marius Ghenea (3TS Capital Partners), Dragoş Petrescu (City Grill), Dragoş Anastasiu (Eurolines) sau Felix Patrăşcanu (FAN Courier).

„Nu cred că legea se adresează tuturor, chiar dacă, în principiu, orice persoană fizică poate deveni business angel. Şi pe bursă oricine poate deveni acţionar la o companie sau mai multe, dar trebuie să ai apetit pentru risc, să ai şi bagajul de cunoştinţe necesar etc. Eu cred că de această lege se vor folosi tot cei care sunt business angels şi acum, dar şi mana­gerii de top din companii şi antre­pre­norii care până acum nu au riscat, dar care au experienţă şi cunoştinţe de business“, a spus Marius Ghenea, senior advisor al 3TS Capital Partners, entitate care susţine fondul de inves­tiţii dedicat companiilor de pe plan local Catalyst România. El a fost prezent ieri la o dezbatere organizată de Coaliţia pentru Dezvoltarea României pe subiectul adoptării Legii Business Angels.

Deşi cei mai mulţi oameni de afaceri susţin că legea este benefică pentru mediul de bu­siness românesc şi pentru piaţa muncii, unii con­sideră că aceasta încă are elemente care tre­buie îmbunătăţite. Unul din acestea este lipsa unei vârste maxime pe care o poate avea o companie care vrea să fie finanţată de un bu­siness angels. Iniţial, în proiectul Legii Bu­si­ness Angels se menţiona faptul că doar fir­me­le care au cel mult trei ani de existenţă pot ob­ţine o astfel de finanţare, însă în Parla­ment, la finalul lunii trecute, aceasta a fost adop­tată fără o astfel de condiţie. Prin ur­mare, oricare companie din România poate fi aju­tată de un investitor cu o sumă cuprinsă între 3.000 şi 200.000 de euro pentru a se dez­vol­ta.

„Este o oarecare problemă, în sensul că nu ar fi normal ca o companie ce a fost înfiin­ţată în urmă cu 20 de ani să poată beneficia de spri­jinul unui business angel. Şi cred că ar mai fi trebuit să existe un cadru care să forma­li­ze­ze modul de potrivire, de întâlnire al in­ves­tito­rului cu afacerea“, a mai spus Ghenea.

În prezent, există până într-o sută de investitori de tip business angel în România, potrivit lui Florin Jianu, fost ministru al IMM-urilor şi iniţiator al proiectului legislativ pentru business angels, care nu precizează la cât ar putea urca numărul acestora odată cu adoptarea legii. Totuşi, pe viitor, el estimează o creştere de 20% pe an a companiilor din România care ar putea fi ajutate de această normă.

Principalele domenii pe care legea le vizează sunt IT-ul, sănătatea, turismul şi industriile creative, altele precum imobiliarele sau consultanţa fiind excluse din lege în Parlament pentru a evita posibile speculaţii.

„Start-up-urile care ar putea fi ajutate de investitori de tip business angel generează IMM-uri, iar acestea sunt, de fapt, motorul economiei. În plus, acestea pot crea multe locuri de muncă, lucru foarte important, având în vedere şomajul crescut în rândul acestora“, a mai spus Dragoş Petrescu, fondatorul grupului de restaurant City Grill.

La elaborarea proiectului pentru Legea Business Angels au participat şi oameni din mediul de business prin intermediul Coaliţiei pentru Dezvoltarea Românie şi al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

 

Ce presupune Legea Business Angels

- Orice persoană fizică poate deveni investitor individual (business angel) dacă nu are acţiuni la o societate. Acesta poate să participe la majorarea capitalului social al firmei respective prin aport în numerar cuprins între 3.000 şi 200.000 euro, dar să nu ajungă să deţină mai mult de 49% din capitalul social.

- Legea presupune scutirea de impozitul pe veniturile sub formă de dividende pentru o perioadă de trei ani, din momentul dobândirii părţilor sociale, şi scutirea de impozitul pentru diferenţa pozitivă rezultată din cesionarea părţilor sociale dacă transferul părţilor sociale are loc la cel puţin trei ani de la dobândire (în limita investiţiei iniţiale). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO