Miza din spatele respingerii acestor interdicţii ar fi numirea lui Daniel Tudor, actualul preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi soţ al senatorului PNL de Buzău Doina Anca Tudor, în funcţia de vicepreşedinte executiv pentru piaţa asigurărilor la ASF.
ASF va fi condusă de un consiliu format din 17 membri: un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi responsabili de câte o piaţă financiară în parte (piaţa de capital, pensii private şi asigurări) şi încă 12 membri care nu au mandat executiv. Cei 17 membri din consiliul de conducere al ASF vor fi numiţi de Parlament pentru un mandat de cinci ani în şedinţa comună a celor două Camere, la propunerea comună a comisiilor de buget şi economică din cadrul Senatului şi a Camerei Deputaţilor.
Textul de lege spune că „comisiile efectuează selecţia candidaţilor ce urmează să fie numiţi, exclusiv pe baza experienţei şi calificării profesionale în supravegherea sectorului financiar“. Însă de la începutul anului se poartă negocieri intense în interiorul partidelor politice pentru cine anume va conduce ASF. Miza este extrem de ridicată pentru că dintr-o astfel de funcţie, ce ar putea fi remunerată cu indemnizaţii de peste 10.000 euro pe lună, conducătorii ASF vor decide în următorii cinci ani pe piaţa de capital, pensii private şi asigurări.
Favorit pentru preluarea funcţiei de preşedinte al ASF ar fi Dan Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei de buget de la Camera Deputaţilor şi unul dintre cei mai influenţi politicieni din PNL. Preşedintele ASF va conduce o mega-structură de supraveghere peste pieţe financiare în valoare de peste 30 mld. euro, pe care operează cele două burse de valori, companii listate de peste 15 mld. euro, fonduri mutuale şi societăţi de investiţii financiare, brokeri, companii de asigurări, fonduri private de pensii şi administratorii acestora.
Comisiile responsabile de supravegherea pieţei de capital (CNVM), a asigurărilor (CSA) şi a pensiilor private (CSSPP) se vor desfiinţa. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că PNL îl va susţine pe deputatul liberal Dan Radu Ruşanu pentru funcţia de preşedinte al ASF, potrivit Mediafax.
Data limită pentru promulgarea legii de înfiinţare a ASF este 27 aprilie, iar termenul limită de înfiinţare este 30 aprilie.
Dacă audierile candidaţilor nu vor avea loc în această săptămână, Guvernul va trebui să prelungească termenul limită pentru că deputaţii au liber în perioada 29 aprilie - 7 mai.
Candidaţii la conducerea ASF vor fi propuşi de partidele politice şi audiaţi de către senatorii şi deputaţii din comisiile de buget şi economică. Însă Senatul a relaxat criteriile de calificare ale candidaţilor.
În forma trimisă spre promulgare la preşedinte după reexaminarea de către Camera Deputaţilor şi Senat, proiectul de lege stabileşte că sunt necesari şapte ani de experienţă în domeniul financiar pentru cei cinci membri executivi şi cinci ani pentru cei 12 membri neexecutivi şi că aceştia nu trebuie să fie soţi şi nici rude cu membrii din consiliul de administraţie al BNR şi nici cu membrii Guvernului.
Pe 4 aprilie, preşedintele Traian Băsescu a respins de la promulgare legea de înfiinţare a ASF cerând ca interdicţia de a fi membru în aceasta să fie aplicată şi rudelor parlamentarilor.
Preşedintele poate respinge doar o singură dată o lege de la promulgare, chiar dacă cele două camere ale Parlamentului nu au ţinut cont de observaţiile în baza cărora legea a fost iniţial respinsă de la promulgare.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels