Eveniment

Parlamentul cere un buget de 733 mil. lei în 2019, cu 15% mai mare faţă de acest an

Parlamentul cere un buget de 733 mil. lei în 2019, cu...

Autor: Iulian Anghel

12.12.2018, 00:04 122

Astfel, cumulat, bugetul de 733,4 milioane de lei al Parlamentului ar urma să crească anul viitor cu 15% faţă de acest an.

Parlamentul este instituţia care îşi propune şi-şi votează singură bugetul, care este integrat apoi în bugetul de stat.

Coaliţia de guvernare PSD/ALDE a luat marţi în discuţie proiectul legii bugetului de stat în condiţiile în care întârzierea în adoptarea lui este foarte mare. Deocamdată însă nimeni nu dă detalii despre el, spre nemulţumirea mediului de afaceri, care acuză că bugetul este adoptat, din nou, fără niciun fel de dezbatere cu actorii din economie. Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, a justificat ieri această secreto­manie, motivând că nu are detaliile bugetului.

„Am început de ieri (luni - n.red) discuţiile şi vom continua. În momentul de faţă nu vă pot spune, nu am apucat să vedem proiectul bugetului în toate dimensiunile sale. După ce ne vom face o idee mai clară despre principalele prevederi bugetale, vreau să discutăm cu ministrul finanţelor să vedem care este filosofia lui, cum este gândit el, căror scopuri răspunde. După aceea pot să fac comentarii mai multe. O să facem o discuţie probabil în cursul zilei de astăzi (ieri - n.red.)“, a afirmat Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Luni şeful Camerei, Liviu Dragnea, afirmase că la 13 decembrie, adică mâine, bugetul va ajunge în Parlament.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, AOAR, şi-a exprima „serioase rezerve“ faţă de perspectiva discutării şi aprobării în Parlament a bugetului de stat în ultima decadă a lunii decembrie, „procedură care reduce la zero dezbaterea publică a acestui document de maximă importanţă pentru mediul de afaceri“.

Oamenii de afaceri cer îngheţarea salariilor publice măcar în prima parte a anului viitor, un plan clar pentru investiţii şi o listă cu aceste investiţii - 10-20 obiective de interes national  – „inclusiv cele care se pot realiza prin utilizarea fondurilor UE, specificându-se sumele prevăzute şi indicatorii fizici ce trebuie realizaţi trimestrial, în conformitate cu stadiul real de pregătire a acestor investiţii”.

 

Fond de investiţii local de 10 mld. euro

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, marţi, că o ordonanţă de urgenţă pentru un fond de investiţii locale ar da posibilitatea localităţilor care nu se pot autofinanţa

să primească bani de la buget pentru dezvoltarea acestora. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că în bugetul pe 2019 se va regăsi şi un fond de investiţii locale, prin care localităţile vor putea opta pentru câte două proiecte de finanţare fiecare, pentru canalizare, apă sau renovarea şcolii. Liderul PSD, Liviu Dragnea (foto), a adăugat că bugetul pentru fondul de investiţii locale este de 10 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO