Eveniment

Parlamentul European a votat pentru reducerea consumului de antibiotice pentru animale

Parlamentul European a votat pentru reducerea consumului...

Autor: Ana Maria Lazăr

10.03.2016, 17:50 91

Parlamentul European a votat un raport referitor la lupta împotriva rezistenţei tot mai mari a antibioticelor actuale la bacterii, potrivit căruia ar trebui restricţionată utilizarea medicamentelor antimicrobiale existente, altele noi urmând a fi dezvoltate, potrivit unui comunicat de presă emis joi de PE.

Texul votat joi propune actualizarea legislaţiei UE privind medicamentele veterinare şi presupune interzicerea tratamentelor colective şi preventive ale animalelor, susţinând măsuri de stimulare a cercetării pentru noi medicamente.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează cu privire la riscul unei <<ere post-antibiotice>>, în care rezistenţa la antibiotice ar putea provoca în fiecare an moartea a mai multor persoane decât ar face-o cancerul. Trebuie, deci, să luăm măsuri energice şi să abordăm problema de la sursă",a spus raportorul Françoise Grossetête (PPE).

"Lupta împotriva rezistenţei la antibiotice trebuie să înceapă în crescătoriile de animale. Dorim să fie interzisă utilizarea în scop pur preventiv a antibioticelor, să se limiteze tratamentele în masă la cazuri strict delimitate, să se interzică utilizarea veterinară a antibioticelor extrem de importante pentru medicina umană şi să fie stopate vânzările de antibiotice pe internet, ca şi a vaccinelor şi a produselor psihotrope. Datorită acestor măsuri, sperăm să reducem cantitatea de antibiotice care se regăseşte în farfuria consumatorilor", a mai spus raportorul.

Pentru a combate rezistenţa la antibiotice, legea ar putea oferi Comisiei puterea de a desemna antibioticele care trebuie rezervate pentru tratamentele umane, potrivit sursei citate.

De asemenea, eurodeputaţii au aprobat joi şi raportul lui Claudiu Ciprian Tănăsescu (S&D), care amendează o altă lege menită să îmbunătăţească autorizarea pe piaţă a produselor medicinale veterinare care trebuie decuplată de cea a medicamentelor pentru oameni.

Ambele rapoarte au fost votate prin vot simplu cu ridicare de mâini. Deputaţii au votat şi deschiderea negocierilor cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord în prima lectură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO