Eveniment

Parlamentul primeşte două lovituri grele. CCR: Corpul legislativ nu poate stabili data alegerilor locale, iar mandatele primarilor nu pot fi prelungite. Ambele acţiuni sunt neconstituţionale

Parlamentul primeşte două lovituri grele. CCR: Corpul...

Autor: Alina Eftimie

03.06.2020, 13:16 475

Parlamentul nu poate stabili data alegerilor locale. CCR a decis şi că Ordonanţa de urgenţă de prelungire a mandatelor primarilor este neconstituţională.

Curtea Constituţională a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională.

De asemenea, şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională.

Judecătorii CCR spun că prelungirea mandatelor trebuie făcută prin Parlament şi nu prin ordonanţă de urgenţă, mai exact se poate face doar prin lege.

Astfel, data alegerilor locale va trebui să fie stabilită în interiorul perioadei cu care vor fi prelungite mandatele aleşilor locali.

Parlamentul va trebui să discute cu Guvernul, în colaborare constituţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO