Eveniment

Partidul „Regelui cherestelei” va administra padurile de 10 mld. euro ale Romaniei. Cum comentati?

Partidul „Regelui cherestelei” va administra padurile de 10 mld. euro ale Romaniei

Attila Verestoy, 55 de ani, este unul dintre cei mai bogati parlamentari, cu o avere estimata de 250 mil. euro; Laszlo Borbely, 55 de ani, colegul de partid al lui Verestoy, este ministrul desemnat al mediului

22.12.2009, 23:35 143

Coalitia PD-L - UDMR a hotarat, in cadrul discutiilor ce auvizat structura guvernului, trecerea padurilor din administrareaMinisterului Agriculturii in cea a Ministerului Mediului, care arputea fi condus de Laszlo Borbely (55 de ani), unul dintre cei maiimportanti lideri ai UDMR.
"Cand s-a discutat reorganizarea guvernului s-a decis ca RegiaNationala a Padurilor -Romsilva sa fie preluata de Mediu", adeclarat Gheorghe Flutur, vicepresedinte al PD-L.
In timp ce reprezentantii Ministerului Agriculturii nu au comentatpe marginea acestui subiect, responsabilii cu comunicarea dincadrul Ministerului Mediului au spus ca nu este nimic oficial,deoarece "inca se negociaza preluarea padurilor de catrenoi".
"Am aflat ca toate activitatile, tot ce tine de taieri, plantari,vor fi preluate de Mediu, dar deocamdata nu s-a validat decizia, nustim daca va fi organizata ca directie. Deocamdata este o deciziepolitica, luata intre doua partide", au spus reprezentantiiMinisterului Mediului.
Romsilva este una dintre cele mai valoroase companii din Romania,cu un patrimoniu estimat de ZF la 10,5 mld. euro. Fondul forestierproprietate publica a statului, pe care Romsilva il administreaza,era la sfarsitul anului trecut de 3,5 mil. ha, din care regia maiavea de retrocedat 450.000 ha, iar 60.000 ha se afla inlitigiu.
Daca se ia in considerare ca un hectar de padure este vandut inpiata cu circa 2.000-3.000 de euro, iar fondul forestier dupaaceste retrocedari este de trei mil. euro, valoarea patrimoniuluiRomsilva se ridica la 10,5 miliarde de euro.
Regia Nationala a Padurilor a inregistrat anul trecut cel mai micprofit, de 29,4 milioane de lei (6,8 mil. euro) si si-a propuspentru acest an sa ajunga la un profit brut de 50 de milioane delei (11,6 mil. euro), in conditiile in care pentru 2009 a estimatca isi va mentine cifra de afaceri realizata anul trecut, de 1,15miliarde de lei (2,6 mld. euro). Potrivit reprezentantilorMinisterului Mediului, in urma cu 7-8 ani padurile au fostgestionate tot de Mediu, dupa care au fost preluate de MinisterulAgriculturii.
"Regia Padurilor ramane un agent economic independent care se vaocupa in continuare de administrarea padurilor statului, indiferentunde va fi trecut acest portofoliu", a declarat Ion Machedon,purtator de cuvant al Romsilva.
In cazul in care Guvernul propus de Emil Boc va fi aprobat,Ministerul Mediului va fi preluat de UDMR si condus de LaszloBorbely. Unul dintre colegii sai, Attila Verestoy, supranumit si"Regele cherestelei", are afaceri importante in industrialemnului.
Verestoy, cu o avere estimata la 250 mil. euro, are capacitati deproductie in Odorhei si Bacau. Potrivit declaratiei sale de averedepusa in 2009, senatorul Verestoy detine actiuni in companiiprecum Famos, Trinserv sau SAJO-HOR KFT. Nici Verestoy, niciBorbely nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO