Eveniment

Paşaportul verde a devenit realitate: Parlamentul European a aprobat certificatul UE COVID-19

Paşaportul verde a devenit realitate: Parlamentul...

Autor: Gabriel Pecheanu

29.04.2021, 12:28 2730

„Parlamentul European a spus <Da> Certificatului UE COVID-19 prin votul său final, votând majoritar pentru documentul care vine să simplifice deplasarea noastră pe teritoriul UE, fără discriminare. Certificatul nu este obligatoriu pentru a călători în alte state membre, nu ţine loc de paşaport, prin urmare nu este o condiţie pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie. Am spus-o şi o s-o mai spun: libera circulaţie pe teritoriul UE este esenţială pentru a reveni cât mai curând la viaţa în care putem plănui din nou călătorii de muncă sau de plăcere, în care ne putem revedea rudele şi prietenii de departe. Pandemia a venit fără o dată de expirare, iar asta ne forţează zi de zi să ne adaptăm eficient, cu rapiditate”, anunţă Dragoş Pîslaru.

El oferă şi câteva repere despre viitorul document. Astfel, se va numi „certificat UE COVID-19” - şi nu „adeverinţă electronică verde” (cum propusese Comisia Europeană), poate fi emis electronic sau pe hârtie, ar trebui să fie valabil timp de 12 luni, iar titularii certificatului nu ar trebui să fie supuşi restricţiilor de călătorie suplimentare precum carantina, autoizolarea sau testarea.

„Asta înseamnă că statele membre trebuie să îşi armonizeze măsurile şi cadrul juridic pentru ca certificatul UE să funcţioneze fără probleme în paralel cu orice iniţiativă instituită de state pentru depăşirea pandemiei. Adică să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen). Statele membre nu sunt obligate să accepte doar vaccinurile autorizate la nivel european, având libertatea să accepte şi alte vaccinuri anti-COVID-19 menţionate în certificat. Decizia rămâne la latitudinea fiecărui stat membru”, adaugă europarlamentarul român.

El explică faptul că datele cu caracter personal obţinute din certificate nu pot fi stocate în statele membre către care vom călători.

„Nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Toate celelalte reglementări sunt similare cu forma cunoscută a regulilor GDPR. Foarte important: aşa cum menţionam şi în postarea anterioară pe această temă: pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu s-au vaccinat sau care nu îşi permit efectuarea de teste, am subliniat în textul adoptat azi că statele membre UE ar trebui să asigure teste universale, accesibile, în timp util şi gratuite. În aceeaşi notă, pentru a urgenta redresarea statelor, vaccinurile trebuie să fie produse la scară largă, la preţuri accesibile, apoi alocate la nivel mondial. Propunerea legislativă a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă şi 31 de abţineri”, conchide Pîslaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO