Eveniment

Patronat: Carnea de pui s-a ieftinit la raft cu 10% în noiembrie; dacă nu scade TVA, dăm faliment

Patronat: Carnea de pui s-a ieftinit la raft cu 10% în noiembrie; dacă nu scade TVA, dăm faliment

Autor: Liviu Iancu

25.11.2014, 00:00 81

"Am fost chiar ieri în supermarket şi, la raft, carnea de pui în carcasă se vinde cu 8 lei kilogramul. Asta înseamnă o reducere de 10% făcută în această lună. Noi am redus preţurile la carnea de pui la poarta fermei cu 10-15% în ultimele luni, dar în magazine aceste reduceri abia acum încep să se simtă", a declarat agenţiei MEDIAFAX Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

El a afirmat că producătorii români au redus preţurile după ce în ţară au intrat în ultimele luni mari cantităţi de carne, în special din Polonia şi Olanda, după ce Rusia a interzis importurile din UE.

"Orice reducere de preţ de acum încolo se va face sub costuri şi va însemna falimente ale producătorilor. Dacă nu se reduce TVA la carnea de pui, în piaţă vor urma insolvenţe şi situaţia se va agrava", a mai spus Van.

Consumul de carne de pui în România este 22 de kilograme pe an pe cap de locuitor, nivel similar cu media europeană. Consumul a urcat din 1990, când era 16 kilograme pe an, până la 24 kilograme, în 2009, după care a început să scadă.

Producţia avicolă din România, însumând carnea de pui, ouăle şi materialul biologic, depăşeşte 1 miliard de euro pe an.

 
AFACERI DE LA ZERO