Eveniment

Patronatele, despre reducerile de impozite

21.06.2004, 00:00 20

Propunerile de modificare a Codului Fiscal initiate de guvern a impartit oamenii de afaceri in doua tabere: unii care sustin ca acestea reprezinta o incercare de cumparare a electoratului pentru ca nu reprezinta o solutie pentru companiile din Romania, ceilalti care spun ca modificarile vor fi benefice pentru mediul de afaceri.
"Scaderea impozitului pe profit de la 25% la 19%, nu va avea efectele scontate deoarece este insotita de cresterea impozitului pe dividende de la 10% la 15%. Patronii nu-si vor reinvesti profitul atat timp cat sarcina fiscala ramane una foarte mare, ajungand la un total de 34%. Noi propunem diminuarea cotei de impozitare de la 25% la 14% pentru ca sarcina fiscala provenita din 14% - impozit pe profit - si 15% - impozit pe dividende - sa ajunga la 29%, valoare care este considerata un prag pshihologic pentru investitori. Abia atunci patronii vor fi motivati sa reinvesteasca", a declarat Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).
In ceea ce priveste impozitul pe veniturile persoanelor fizice, reprezentantul UNPR sustine ca, o data cu majorarea salariului minim pe economie, multe dintre venituri vor trece intr-o grila de salarizare superioara, deci bugetul de stat isi va amortiza pierderile provocate de diminuarea impozitului. In plus, cresterea efectiva a salariului ramane sub nivelul prognozat al inflatiei de 6% - 7%.
"Din calculele noastre reiese faptul ca, la un salariu de 3 mil. lei, cresterea salariala este de 34.000 de lei, deci cu putin peste 1%. Practic, noua grila de impozitare  va aduce in buzunarul romanilor cu 1% - 2% mai multi bani decat pana acum", a spus Milut.
El a adaugat ca, in plus, in momentul de fata, cota maxima de impozitare ramane inca foarte ridicata in comparatie cu alte tari. "In Bulgaria aceasta este de 29% la un venit anual de 3.800 de euro, in Cehia, de 32% la un venit de 11.000 de euro, in comparatie cu Romania care va avea o cota de 38% la un venit anual de 4.350 de euro", a spus Milut.
In acest caz, UNPR sustine introducerea unei grile de impozitare preluata dupa modelul american, care se bazeaza pe cinci trepte de impozit.
Din tabara celor multumiti de propunerile de modificare a Codului fiscal fac parte oamenii de afaceri membri ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si investitorii straini, prin Consiliul Investitorilor Straini, reprezentantii celor doua organizatii fiind prezenti la anuntul oficial facut de ministrul finantelor Mihai Tanasescu.
"Din scaderea cu sase puncte a impozitului pe profit simularile facute pe modelul macroeconomic Dobrescu arata ca poate rezulta o crestere a PIB de 0,9%. Din  scaderea cu doua puncte procentuale a CAS se poate obtine o influenta pozitiva la nivelul PIB de 1,2 puncte procentuale", a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.
La randul sau, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Gilbert Wood, a spus ca, prin aceste modificari, "Romania de repozitioneaza in competitia regionala pentru atragerea investitiilor straine directe". miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO