Eveniment

Patronatele din Turism solicită modificarea legii pentru indeminzaţia de şomaj a angajaţilor

Patronatele din Turism solicită modificarea legii pentru...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

02.04.2020, 16:24 137

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc solicită reducerea perioadei de cotizare în baza căruia angajaţii sezonieri din turism pot beneficia de indemnizaţie de şomaj, în condiţiile în care societăţile din turism sunt afectate de instituirea situaţiei de urgenţă. 

Salariaţii sezonieri din turism care au contracte de muncă pe perioada determinată de 6 luni şi beneficiază de şomaj timp de 6 luni. În anul 2020 salariaţii nu vor putea beneficia de indemnizaţie, pentru că nu vor mai îndeplini condiţia stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni.

Din cauza instituirii situaţiei de urgenţă pentru 30 de zile pe teritoriul României conform Decretului Preşedintelui României nr. 195 din 16 martie 2020, stare de urgenţă care probabil se va prelungi, societăţile care desfăşoară activităţi sezoniere în turism probabil nu îşi vor mai desfăşura activitatea în condiţii normale, iar salariaţii sezonieri este posibil să nu mai fie angajaţi deloc sau în cel mai bun caz doar pentru o perioada mai scurtă .

În această situaţie numeroşi salariaţi sezonieri vor rămâne în acest an fără niciun venit, salariu sau indemnizaţie de şomaj, apreciază patronatul, într-un comunicat.

Federaţia Patronatelor a solicitat în regim de urgenţă emiterea unui act normativ pentru stabilirea unui stagiu de cotizare de 8 luni (în loc de 12 luni), astfel încât toţi salariaţii din turism care lucrează în unităţi sezoniere să poată beneficia în acest an de şomaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO