• Leu / EUR4.9264
  • Leu / GBP5.8439
  • Leu / USD4.8175
Eveniment

Patronatele nu sustin mutarea ONRC

Patronatele nu sustin mutarea ONRC
02.04.2008, 18:31 12

Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) respinge trecerea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) in subordinea Camerei de Comert apreciind ca din 2002, de cand institutia a trecut la Ministerul Justitiei calitatea serviciilor a crescut.
"ACPR sustine necesitatea mentinerii statutului de institutie publica a Registrului Comertului si dezaproba trecerea lui la Camera de Comert", spun oficialii Aliantei care reuneste sapte organizatii patronale.
Ministerul pentru IMM a initiat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede trecerea ONRC din subordinea ministerului in cea a Camerei de Comert, varianta in care a functionat pana in 2002.
In opinia patronatelor, aceasta noua schimbare va avea ca efecte negative afectarea indeplinirii angajamentelor Romaniei fata de UE si a functionalitatii pietei. ANPC reaminteste ca, in mod repetat Comisia Europeana a criticat functionarea Registrului anterior preluarii acestuia de catre minister pentru neindeplinirea obiectivelor sale fundamentale si pentru nerealizarea in mod corespunzator a furnizarii de informatii despre situatia financiara in care se afla la un moment dat un comerciant.
Pozitia patronatelor este sustinuta si de Ministerul Justitiei care considera ca, prin preluarea din nou a ONRC de catre Camera de Comert, este pus in dificultate in indeplinirea obligatiilor sale de raportare a evolutiei transpunerii si implementarii directivelor comunitare privind societatile comerciale.
Membrii Aliantei sustin ca trecerea ONRC la Ministerul Justitiei a determinat o serie de schimbari organizatorice si functionale, care au asigurat "intarirea gradului de siguranta a sistemului de evidenta si publicitate legala a comerciantilor, precum si de informare publica privind starea juridica a oricarui comerciant, fiind inregistrata o crestere a calitatii serviciilor oferite comerciantilor de catre oficiile Registrului Comertului, concomitent cu largirea gamei acestor servicii.
Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, a declarat ca este normal ca Registrul Comertului sa se intoarca la Camerele de Comert, pentru ca a fost creat de ele. Proiectul este sustinut de catre CCIR, care apreciaza ca trecerea ONRC la Ministerul Justitiei a ingreunat activitatea economica.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9264
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9263
Azi: 4.8175
Diferență: -0,3104
Ieri: 4.8325
Azi: 5.8439
Diferență: -0,668
Ieri: 5.8832
Azi: 5.0450
Diferență: 0,1211
Ieri: 5.0389