Eveniment

Patronatele vor avantaje la achizitii publice pana in 2007

06.08.2004, 00:00 22



Sindicatele si patronatele au solicitat Ministerului Finantelor si Ministerului Economiei ca marja de preferinta acordata producatorilor interni la achizitiile publice sa fie eliminata dupa intrarea Romaniei in UE si nu la 1 ianuarie 2005, dupa cum prevede un proiect de act normativ.



In prezent, la licitatiile publice societatile care folosesc mana de lucru formata din cetateni romani, produse de origine romana sau subcontractanti romani, beneficiaza de o cota procentuala care se adauga la punctajul obtinut dupa analiza conditiilor tehnico- economice.



Proiectul de ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor Publice prevede eliminarea marjei de preferinta interna, avand in vedere indeplinirea angajamentelor asumate in cadrul procesului de negociere cu Uniunea Europeana.



Actul normativ propune posibilitatea modificarii pretului stabilit in contract in conditiile aparitiei unor "imprejurari care lezeaza interesele comerciale legitime ale partilor si care nu au putut fi prevazute la data incheierii contractului".



In cazul achizitiilor publice de echipamente, utilaje si servicii, formula de actualizare a preturilor din propunerea financiara nu trebuie sa conduca la depasirea pretului exprimat in euro la data depunerii ofertei.



Pentru contractele cu o durata mai mica de un an, pretul va fi exprimat, in continuare, in lei. In cazul achizitiilor care se deruleaza pe o perioada de peste 12 luni si a celor finantate sau cofinantate din fonduri europene, pretul poate fi exprimat in euro.



Castigatorul licitatiei poate cere actualizarea pretului, daca se constata depasirea termenelor din vina exclusiva a contractantului.



Proiectul propune si majorarea sumelor reprezentand amenzile aplicabile in cazul faptelor considerate contraventii.



Patronatele si-au exprimat aceasta dorinta in cadrul sedintei de ieri a Comisiei de dialog social a Ministerului Finantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO