Eveniment

Patronatul IMM despre plata TVA la încasare: O măsură bună dacă este aplicată simplu şi nebirocratic

Patronatul IMM despre plata TVA la încasare: O măsură bună dacă este aplicată simplu şi nebirocratic

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea

29.11.2012, 00:03 674

Reprezentanţii firmelor mici şi mijlocii susţin că măsura care prevede plata TVA la încasarea facturilor va avea efecte pozitive pentru firme dacă va fi implementată simplu şi nebirocratic.

"Măsura plăţii TVA la încasarea facturilor începând cu data de 1.01.2013, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii este o măsură importantă pentru IMM-uri, care însă trebuie operaţionalizată eficient, printr-o procedură simplă, nebirocratică, clară şi accesibilă microîntreprinderilor, care în proporţie de 90% au maximum doi salariaţi şi resurse limitate de personal, financiare şi de timp pentru implementarea măsurii", se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

În acest sens, CNIPMMR salută măsura amânării plăţii TVA pe o perioadă de 90 de zile, având în vedere efectele pozitive ale acestei măsuri, printre altele îmbunătăţirea lichidităţilor (cash flow-ul) microîntreprin derilor şi întreprinderilor mici, care astfel vor putea amâna plata TVA până la încasarea facturilor, dar nu mai mult de 90 de zile de la data emiterii facturii.

"Totodată, măsura va duce la creşterea capacităţii de redresare a IMM-urilor, aflate în situaţii dificile cauzate de criza actuală, confruntate cu o lipsă cronică de lichidităţi, de plăţi întârziate în contractele de achiziţie publică şi în tranzacţiile comerciale private. Va fi eliminat astfel un factor major de falimentare şi de decapitalizare a agenţilor economici, în special a IMM-urilor şi va debloca resurse financiare semnificative de 24% din valoarea facturii plătite în avans la buget, raportat la încasarea plăţilor, pe o perioadă de 90 de zile, producând astfel efecte de antrenare a investiţiilor suplimentare asupra producţiei şi ocupării forţei de muncă", adaugă sursa citată.

În acelaşi timp, în opinia reprezentanţilor firmelor mici şi mijlocii măsura va stimula creşterea economică, va menţine şi crea noi locuri de muncă şi, în acelaşi timp, va creşte viteza de circulaţie a banilor în economie.

"Plata TVA la data emiterii facturilor (sistemul actual - n. red.) generează costuri supli mentare semnificative pentru întreprin deri, în special pentru IMM-uri şi complică gestiunea financiară a acestora", se mai spune în comunicat.

Guvernul a aprobat la finele lunii august, prin ordonanţă, introducerea sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Conform estimărilor Guvernului, plata TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013 va conduce la creşterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe în creşterea ocupării şi a veniturilor populaţiei.

Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

Decizia a fost criticată de unele companii, analişti sau asociaţii.

Reprezentanţii Nexia România arătau de exemplu, în octombrie, că plata TVA la 90 de zile va crea o serie de probleme şi inechităţi fiscale, deşi a fost gândită ca o măsură care să sprijine firmele, şi nu reprezintă decât o amânare la plată, nu o facilitate pentru companii. De asemenea, Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe solicită Guvernului abrogarea sistemului de TVA la încasare, apreciind că modul de aplicare a noilor reglementări nu respectă principiile de neutralitate şi nu le aduce firmelor reduceri semnificative de costuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO