Eveniment

Patronii caselor de pariuri se plâng că ANAF îi aruncă în faliment

Patronii caselor de pariuri se plâng că ANAF îi...

Autor: Andrei Mazurchievici

03.02.2016, 00:00 466

Directorul executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România "Romanian Bookmakers", Doru Gheorghiu, a declarat că în urma controalelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), casele de pariuri vor intra în insolvenţă şi, ulterior, în faliment, iar bugetul statului va pierde venituri de 300 de milioane de euro.

"În ultimele patru luni, statul, prin Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) şi ANAF, a ajuns la un pas să falimenteze un sector economic. Când ANAF o să termine de băgat în insolvenţă casele de pariuri, gaura pentru statul român va fi de aproximativ 300 de milioane de euro, din care 120 de milioane reprezintă contribuţia anuală sub formă de taxe şi impozite numai din pariuri. Practic, ANAF acţionează împotriva statului român", a spus Gheorghiu.

Romanian Bookmakers susţine că ANAF a decis impozitarea la toate veniturile înregistrate de operatori, deşi potrivit legii, agenţii de pariuri trebuie să returneze, sub formă de premii, 60% din încasări. Însă, asociaţia susţine că venitul operatorului de jocuri de noroc este dat de diferenţa dintre încasări şi premiile plătite, aşa numitul Gross Gaming Revenue (GGR).

"Am trimis vreo 20 de adrese, începând de la premierul Cioloş şi vicepremieri. Preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, ne-a dat oarecum dreptate, dare ne-a spus că dacă îi convingem pe cei de la Ministerul Finanţelor, atunci el va opri controalele. Cu el am încercat să ne vedem de mai multe ori, dar ne-am întâlnit o singură dată în luna noiembrie", a subliniat Gheorghiu.

Operatorii de pariuri tradiţionale susţin că au achitat impozitul minim de 5% din GGR, însă ANAF, la solicitarea ONJN a demarat controale la toate casele de pariuri cu trei luni înainte de modificarea articolului 18 din Codul Fiscal. Controlul ANAF are loc pentru perioada 2009-2015, iar o casă de pariuri, al cărui nume nu a fost făcut public, ar avea de plată 13 milioane de euro, care reprezintă mai mult decât profitul înregistrat în această perioadă.

"Tu ca operator de pariuri nu ai cum să plăteşti milioane de euro retroactiv în decurs de o lună, aşa cum prevede legea, şi aunci intri în insolvenţă. În cazul în care casele de pariuri tradiţionale se vor închide, 16.000 de persoane vor avea de suferit. Trebuie să ne gândim şi la latura umană", a mai spus Gheorghiu.

Potrivit acestora, ANAF interpretează că venitul operatorilor de pariuri este reprezentat de încasările brute şi nu de încasări minus premii.

"16 operatori de pariuri vor acţiona în justiţie statul român. Prejudiciul total pe care îl vor solicita operatorii este de 180 de milioane de euro. Vă garantez că toate procesele care vor fi începute, vor fi şi câşigate. Vom duce procesele şi la Curtea Europeană de Justiţie şi Comisia Europeană", a adăugat Gheorghiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO