Eveniment

Patronii: fiscalitatea inghite banii de investitii

25.02.2003, 00:00 21

Nivelul ridical al fiscalitatii anihileaza posibilitatea patronilor autohtoni de a-si dezvolta afacerea secatuindu-i de resursele necesare pentru investitii si alunga investitorii straini, a declarat ieri Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).
"Impozitele si taxele care s-au plavalit peste oamenii de afaceri nu mai permit desfasurarea unei activitati eficiente daca vrei sa fii cinstit", a spus Milut. In opinia sa, mult trambitata relaxare fiscala de 5% pentru angajati si angajatori s-a dovedit a fi departe de asteptari. "Prin transferul unor procente de la angajat la angajator si infiintarea unor noi impuneri, reducerea fiscalitatii este de fapt praf in ochii contribuabilului", a spus reprezentantul UNPR.
O parte din criticile UNPR au vizat si noul Cod al muncii care urmeaza sa intre in vigoare la 1 martie. "Cand cumpar o fabrica in Romania ma gandesc si va momentul in care voi iesi de acolo. O rentabilizeze si vreau sa o vand, dar, potrivit Codului muncii, trebuie sa-i intreb pe muncitori daca sunt de acord cu acest lucru. Cum pot eu sa explic muncitorului ca asa mi-am gandit eu afacerea si ca vreau sa vand?", spune Milut. El sustine ca UNPR a facut o serie de observatii pe marginea Codului muncii inainte de adoptarea sa prin asumarea raspunderii de catre Guvern, dar acestea nu au fost luate in seama de guvernanti.
El a adaugat ca o alta piedica in calea derularii afacerilor este si instabilitatea legislativa. "Legislatia nu mai poate fi urmarita si respectata deoarece exista, pentru o perioada scurta de timp, un numar mare de ordonante care se abroga unele pe altele, dupa care intervin legi care aproba, eventual cu modificari ordonantele care abrogasera alte ordonante si care resping ordonantele ce fusesera abrogate. In domeniul fiscal, din cauza multitudinii de reglementari nu exista agent economic care sa nu greseasca. Lucrul acesta este exploatat imediat de organele de control", a spus Milut.
O alta nemultumire a UNPR este si cea legata de faptul ca multe vami de interior nu lucreaza sambata si duminica motiv ca angajatii ar trebui platiti dublu pentru aceste zile. "Propunem ca Ministerul Finantelor si Directia generala a Vamilor sa compare economia la salarii pentru vamesi cu costurile suplimentare ale agentilor economici care avand imobiizate mijloacele de transport isi diminueaza direct profitul si maresc durata de derulare a unei afaceri intarziind si lantul de decontari", spune reprezentantul UNPR.
"Cand un strain vrea sa faca afaceri in Romania, el nu cere opinia autoritatilor, ci a oamenilor de afaceri autohtoni. La aceasta ora nici un om de afaceri roman cinstit nu poate spune sigur ca este bine de investit in Romania", a incheiat Milut. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO