Eveniment

Patronii vor sa schimbe programul de lucru

26.09.2007, 19:07 16

Codul Muncii ar putea fi revizuit, in perioada urmatoare, amendamentele vizand, printre altele, modificarea programului de munca in unele domenii, afectate de fenomenul incalzirii globale sau de ambuteiajele din trafic, sustin reprezentantii patronatelor.
"Credem ca in perioada urmatoare vom lua in calcul modificarea Codului muncii. Din cauza incalzirii globale, programul de opt ore pe zi nu mai poate fi aplicat in toate sectoarele de activitate, mai ales pe timpul verii, cand am vazut cu totii ce temperaturi s-au inregistrat", a declarat ieri Laurentiu Plosceanu, copresedinte al Aliantiei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR). De asemenea, Plosceanu considera ca este necesara fragmentarea programelor de lucru, in functie de domeniile de activitate.
"Trebuie sa gasim solutii pentru eliminarea ambuteiajelor din toata tara. Vom propune fragmentarea programelor de lucru, astfel ca, in functie de sectorul de activitate, programul de munca sa inceapa la ore diferite", a adaugat el.
In ceea ce priveste salariul minim pe economie pentru 2008, reprezentantii patronatelor sustin ca un nivel de peste 540 de lei pe luna va determina costuri suplimentare pentru companii, care se vor regasi in preturi, ceea ce va duce la cresterea inflatiei si la scaderea productivitatii.
"Consideram optima o crestere de 20-23%, la 520-540 de lei. Pana la acest nivel toate companiile isi pot permite sa absoarba cresterea prin politici manageriale. O crestere peste nivelul de 540 de lei se va reflecta obligatoriu in preturi, devenind periculoasa pentru economie. Majorarea preturilor va avea efect asupra inflatiei, in plus se va inregistra o scadere a competitivitatii si a atractivitatii investitionale a economiei romanesti", a declarat ieri directorul general al ACPR, Adrian Izvoranu.
Desi nu s-au inteles la negocierile purtate luni cu reprezentantii sindicatelor, care au propus un nivel minim al salariului de 700 de lei, oamenii de afaceri considera ca pana la urma se va ajunge la un acord, care va stabili cresterea castigului minim pana la 540 de lei.
"Pe de alta parte, patronii considera ca este necesara introducerea , dupa modelul european, a platii salariului pe ora de munca, eliminand astfel plata salariului lunar. "Aceasta practica ar permite o flexibilizare a sistemului de plata a salariului si este adaptat si la secolul in care traim", a adaugat Izvoranu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO