Eveniment

Patronul Chocolat, Tudor Constantinescu, şi alte trei persoane au fost arestaţi

Patronul Chocolat, Tudor Constantinescu, şi alte trei...

Autor: Catalina Cocolos, Cătălin Lupăşteanu

13.11.2015, 23:50 1207

Instanţa a admis astfel cererea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru Tudor Constantinescu, patronulu lanţului de restaurante Chocolat, Mihail Moroşan şi Cristian Cucona, asociaţi la societatea Solutions Center S.R.L. din Constanţa, care a furnizat programul, şi Maria Mihaela Cartas, contabila şefă la Chocolat.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ci poate fi contestată de cei patru inculpaţi.

Patronul Chocolat, suspectat că, alături de alţi patroni de localuri a făcut evaziune prin gestiune contabilă dublă, cu ajutorul unui program informatic, a fost reţinut, vineri dimineaţă, de procurori pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi instigare la fraudă informatică în formă continuată.

Alături de el, au fost reţinuţi Mihail Moroşan şi Cristian Cucona, asociaţi la societatea Solutions Center S.R.L. din Constanţa, care a furnizat programul, şi Maria Mihaela Cartas, contabila şefă la Chocolat, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, în varianta aderării şi sprijinirii, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la fraudă informatică în formă continuată.

În acelaşi doar, procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar faţă de: Iuliana Vespe, casieră, Cezarian Romeo Pufu, director de laborator, Mihai Samson, manager de control şi asociat cu Tudor Constantinescu pe unele firme, Cristina Pismaac, contabilul firmelor, Alex Cristian Nistor, manager Chocolat Dorobanţi, au precizat surse judiciare.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate au efectuat, joi dimineaţă, 43 de percheziţii la toate punctele de lucru ale societăţilor Choco Ateneu SRL, Choco Moşilor SRL, Coza Nostra Art SRL , Theobroma Consult SRL, Theoprod Art SRL, Restaurante Tratoria Il Calcio SRL, Twins Downtown SRL, Twins Cafe SRL, Le Club Herăstrău SRL, Rubicon Floreasca SRL, care deţin localurile Chocolat, Tratoria Il Calcio, Fratelli, Le club etc, potrivit unor surse judiciare.

Patronii acestor localuri sunt suspectaţi că ar fi făcut evaziune prin diminuarea bazei impozabile cu ajutorul unor programe informatice de contabilitate ce permit ţinerea unei evidenţe contabile duble (una reală în care sunt evidenţiate veniturile adevărate şi una fictivă ce reflectă venituri diminuate şi cheltuieli majorate).

Coordonatorii grupului sunt, potrivit surselor, Tudor - Mihai Constantinescu şi cetăţeanul francez Jean Phillppe Pierre Luc Guilbert-Lassange, asociaţi la societăţile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Moşilor SRL, Coza Nostra Art SRL , Theobroma Consult SRL şi Theoprod Art SRL.

În anul 2006 aceştia ar fi achiziţionat, de la S.C. Solutions Center S.R.L. din Constanţa, programul informatic de contabilitate cu dublă gestiune, care se instalează pe casele de marcat.

Artizanii programului informatic de contabilitate ar fi comercializat şi pus la dispoziţie acest program, cu buna-ştiinţă, şi altor societăţi comerciale din piaţă, în aceleaşi scop al fraudării bugetului de stat.

Conform anchetatorilor, în perioada 2008-2015, Mihaela Maria Cartaş, contabilă şefă la Chocolat, a colectat sumele de bani încasate din vânzările nedeclarate şi a întocmit evidenţe contabile în baza unor date nereale, modificate si falsificate privind vânzarile realizate la punctele de lucru ale societatilor menţionate.

Procurorii DIICOT susţin că prejudiciul estimativ produs bugetului de stat este în cuantum de 2,28 milioane de lei (echivalentul a 512 036, 60 de euro).

Tudor Constantinescu arăta joi, într-un comunicat, că vrea să îi asigure pe toţi colaboratorii şi clienţii de corectitudinea şi transparenţa care au stat la baza afacerii sale şi că va colabora cu autorităţile pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

"Mulţumesc tuturor colaboratorilor şi clienţilor Chocolat, pe care vreau să îi asigur de profesionalismul, corectitudinea şi transparenţa care au stat întotdeauna la baza afacerii pe care am construit-o în ultimii nouă ani. În această perioadă, Chocolat a crescut, prin munca cinstită a unor oameni extraordinari şi devotaţi şi prin multă creativitate, de la un restaurant şi şapte angajaţi, la o echipă de peste 170 de oameni, în şase locaţii din Bucureşti. Voi colabora cu autorităţile pe perioada anchetei pentru a-mi demonstra nevinovăţia. Îmi cer iertare clienţilor pentru expunerea la situaţia creată astăzi şi vă garantez că Chocolat va continua să se ridice la înălţimea aşteptărilor şi va mentine aceleaşi standarde ridicate în ceea ce priveşte produsele şi serviciile oferite", a spus Tudor Constantinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO