Eveniment

Patronul U Craiova, Adrian Mititelu, pus sub acuzare de DIICOT pentru evaziune fiscală alături de rude ale sale

Patronul U Craiova, Adrian Mititelu,  pus sub acuzare de DIICOT pentru evaziune fiscală alături de rude ale sale

Autor: Lucia Efrim - Mediafax, Andrei Mazurchievici

13.02.2013, 14:24 1617

Finanţatorul Clubului Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, a fost citat, miercuri, la DIICOT, pentru a i se aduce la cunoştinţă că s-a început urmărirea penală împotriva sa, pentru evaziune fiscală în legătură cu vânzarea unui teren, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Sursele citate au precizat că Adrian Mititelu a fost pus sub urmărire într-un dosar în care este cercetat pentru evaziune fiscală, iar alături de acesta mai sunt cercetate nişte rude ale acestuia, respectiv "nişte nepoţi" şi totul vizează modul de tranzacţionare al unui teren.

Miercuri, la ieşirea din sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Adrian Mititelu, a spus că în spatele acestui caz ar fi şeful Federaţiei Române de Fotbal (FRF) Mircea Sandu şi un procuror din Iaşi.

"Mi-au spus nişte aberaţii, e o făcătură ordinară, pentru că am fost anchetat de acum şapte ani pentru tranzacţia asta. Am fost anchetat şi de DNA, şi de DIICOT şi mi s-a dat NUP (neînceperea urmăririi penale-n.r.). S-a judecat şi în instanţă şi mi-au dat NUP-ul. Încearcă să dezgroape morţii, e o aiureală că nu am făcut nicio aiureală. Asta e ca să mă discrediteze, ca să îi facă jocurile lui Mircea Sandu. Sută la sută a venit de la el, pentru că ştiu cum s-au derulat lucrurile", a declarat, pentru MEDIAFAX, patronul U Craiova, Adrian Mititelu.

El a susţinut că nu a făcut nicio tranzacţie frauduloasă.

"Cum e posibil ca DIICOT Craiova să îmi dea o dată scoaterea de sub urmărire penală şi o dată NUP şi DNA Bucureşti să facă la fel? Eu nu am dat niciun nume. Nu mai vreau să comentez, am declarat ce aveam de declarat la Parchet. Nu am făcut nicio tranzacţie frauduloasă. Acuzaţia principală e că am vândut un teren de la mine de la firmă prea ieftin. Că nu l-am vândut cu nişte milioane de euro. Acum e spălare de bani că am vândut prea ieftin un teren. Ei spun că tranzacţia a fost alta şi că nu ştiu ce", a mai spus Mititelu.

În 13 octombrie 2011, preşedintele FRF cereea, într-o conferinţă de presă, ca DNA, ANAF şi DIICOT să verifice societăţile patronului Universităţii Craiova, Adrian Mititelu.

"Solicit DNA-ului, ANAF-ului şi DIICOT Dolj să solicite lui Mititelu, celor şase societăţi - că am înţeles că are şase pentru a putea face tot felul de matrapazlâcuri, de nenorociri, din banii pe care îi dobândeşte din fotbal - toate documentele, atât de la federaţie cât şi de la ligă, acestor societăţi pe care le-a creat pentru a putea să se plimbe cum doreşte prin conturile cu care trebuia să-şi rezolve problemele de plată a jucătorilor sau a altor obligaţii faţă de statul român", spunea Mircea Sandu, după ce Mititelu a acuzat FRF de nereguli în decizia Comitetului Executiv de a dezafilia Universitatea Craiova.

Mircea Sandu îl mai acuza pe Adrian Mititelu că a înşelat FRF şi LPF. "Faptele domnului Mititelu, atât ca reprezentat al clubului cât şi în nume propriu, demonstrează că personajul respectiv a încercat şi reuşit chiar să înşele FRF, LPF, proprii suporteri. Plata s-a solicitat într-un cont al unei societăţi cu numele deţinător de cont Mititelu Ileana. Avea proprire pe conturile clubului şi devia banii spre o altă societate. Drepturile de televiziune au fost facturate către o societate neafiliată la FRF. Din păcate, şi noi şi cei de la Ligă am plătit unei societăţi neafiliate FRF", explica, în 2011, Sandu

Preşedintele FRF afirma că finanţatorul Universităţii Craiova a păcălit LPF să-i vireze într-un cont privat peste 1,5 milioane de lei pentru plata angajaţilor, lucru care nu s-a întâmplat. "În ceea ce priveşte ingineriile financiare, inclusiv în calitate de reprezentant al SC FC U Craiova SA, a încheiat contracte cu jucătorii, dar pe care nu le pot arăta că sunt confidenţiale, dar dacă mi le cer DNA şi DIICOT, le arăt. Nu înţeleg de ce ANAF Craiova stă, are 34.462.000 datorii al bugetul statului şi ANAF Craiova îi dă hârtie legală prin care ne spune să îi dăm o anumită sumă de bani să plătească salariile la 90 şi ceva de salariaţi, dar care bani nu se regăsesc în plata acelor persoane, ci au dispărut. Lui Mititelu i-a reuşit una de un milion şi ceva, dar aia e problema Ligii, să vedem cum o va rezolva LPF. În momentul în care ANAF îi cere (n.r - Ligii Profesioniste de Fotbal) ca un procent din suma datorată să fie viraţi pentru plata salariaţilor, conform legii, iar acele sume de bani se duc într-o altă direcţie, ce vină mai are Liga? El a păcălit pe LPF cu 1.581.120, 45 de lei, cu atât l-a ars pe Mitică", a subliniat Sandu.

De asemenea, Mircea Sandu susţinea că Adrian Mititelu a făcut evaziune fiscală. "Frate, vă luaţi după Mititelu, faceţi dosare penale, ne chemaţi, vă punem dosare la dispoziţie, chemaţi-l şi pe Mititelu cu aceste acte false că a reuşit să ne înşele, iar noi suntem chemaţi acum la ANAF ca să plătim. A semnat contracte cu jucătorii pe 150.000 de dolari, iar ulterior, printr-un act încheiat şi înregistrat numai la club, cu 100 de dolari. Ce a urmărit? Evaziune fiscală, dar asta trebuie să o rezolve cei abilitaţi, nu noi", afirma Sandu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO