Eveniment

PD-L şi USL, în tranşee pentru Primăria Capitalei. Piedone anunţă că intră la bătaie dacă se desfiinţează sectoarele

Miză uriaşă: un buget total de 2,2 miliarde de euro

Numai Sorin Oprescu a anunţat până acum că va candida

Autor: Gabriel Razi

03.04.2011, 23:53 196

Cele două mari grupări de pe scena politică din România, PDL şiUSL (formată din PNL şi PSD), caută soluţii pentru stabilireacandi­daţilor pentru cea mai puternică primărie din ţară, PrimăriaBucureştiului, care are un buget total anual, cu tot cu sectoare,de 2 miliarde de euro. Campania pentru alegerea primaruluiCapitalei va începe peste un an, iar alegerile vor fi în iunie2012.

Unul dintre posibilii candidaţi la Primăria Capitalei dinpartea PSD, Cristian Popescu Piedone, cotat cu şanse dupăinvestiţiile masive în Sectorul 4, a făcut ieri un anunţ surpriză:va candida dacă se vor desfiinţa sectoarele Bucureştiului, adicătocmai ceea ce a propus partea adversă, adică PD-L.

Strategiile partidelor vor fi influenţate în 2012, spredeosebire de celalalte alegeri, de posibila renunţare la cele şasesectoare ale Capitalei şi înfiinţarea a 22 de districte, mai mici,care să nu aibă bugete şi primari proprii.

Un proiect de lege prin care ar putea fi eliminate sectoareleBucureştiului a fost iniţiat în februarie 2011 de deputatul PDLVasile Gherasim şi a fost susţinut public în mai multe rânduri deElena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului.

Susţinătorii proiectului din tabăra PDL spun că modificareasistemului administrativ este necesară, că urmează modelul marilorcapitale europene şi că astfel vor fi eliminate cele şapte bugete,şapte primării, şapte consilii şi şapte strategii de dezvoltare alesectoarelor.

Criticii din opoziţie afirmă la rândul lor că proiectul de legeurmăreşte eliminarea din scenă a primarilor de sector pentru caprimarul general să poată gestiona singur întregul buget. Dacă vordispărea sectoarele, viitorul primar ar urma să dispună de un bugettotal de circa 2-2,5 miliarde euro. În cazul în care legea va fiaprobată, întreaga miză a alegerilor s-ar concentra pe cursa pentrufotoliul de primar general al Capitalei. Până în prezent PDL şi USLnu şi-au lansat candidaţii în cursa pentru Primăria Capitalei.

Totuşi, Sorin Oprescu a dat recent semne de apropiere faţă deUSL, după ce a anunţat oficial că va intra în cursa pentru fotoliulde primar din poziţia de candidat inde­pendent, precizând totodatăcă ar putea fi susţinut de anumite partide în campania electorală.Oprescu s-a întâlnit săptămâna trecută cu şefii USL, Crin Antonescuşi Victor Ponta. "Sunt mai multe posibilităţi. Susţinerea lui SorinOprescu este unul dintre scenariile pe care le luăm în calcul.Totuşi nu cred că va trece această lege. O astfel de lege esteaberantă chiar şi pentru PDL. Cum îţi arăţi susţinerea pentru unprimar de sector precum Negoiţă sau Poteraş când îi desfiinţezisectorul?", a declarat ieri pentru ZF Victor Ponta, preşedintelePSD.

Primarul Oprescu a mai spus recent că un referendum privindorganizarea Bucureştiului pe sectoare va fi ţinut în Bucureşti lasfârşitul lunii mai 2011. Până atunci însă trebuie introdus peagenda Consiliului General al Municipiului Bucureşti şiaprobat.

Citiţi aici proiectul pentru Zona Metropolitană Bucureşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO