Eveniment

Pe bursa de energie s-a vandut 15% din consumul prognozat pentru acest an

16.10.2007, 22:17 16

Energia care s-a vandut de la inceputul anului pe operatorul pietei de electricitate OPCOM a ajuns sa reprezinte 15,53% din consumul prognozat al Romaniei pentru anul 2007, adica 8,21 TWh.
La un pret mediu de 175 de lei pe MWh tranzactionat, rezulta ca toate tranzactiile realizate de la inceputul anului pe platforma contractelor bilaterale se situeaza in jurul valorii de 431 de mil. euro. Procentajul in sine reprezinta un record comparativ cu primii doi ani de la lansarea platformei de tranzactionare a contractelor bilaterale, perioada in care majoritatea contractelor erau incheiate direct intre vanzatori si cumparatori la preturi confidentiale. Acest lucru crea pe de o parte o lipsa a cantitatilor disponibile pe piata libera, iar pe de alta parte o lipsa de interes din partea jucatorilor din piata energiei care puteau sa-si negocieze direct, fara intermediari, contractele de achizitie sau vanzare de energie.
Pe partea producatorilor, printre cei mai importanti contribuitori la lichiditatea bursei au fost cele trei complexuri energetice Turceni, Craiova si Rovinari, alaturi de Nuclearelectrica. Marele absent de pe platforma contractelor bilaterale a OPCOM este Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie la nivel local, care spune ca din luna noiembrie ar putea tranzactiona primii MWh pe OPCOM. Hidroelectrica nu a mai fost prezenta pe platforma contractelor bilaterale a OPCOM inca din decembrie 2005. De partea cumparatorilor, majoritatea tranzactiilor sunt incheiate de catre traderii de electricitate la care se adauga marii consumatori precum Alro Slatina, dar si filialele Electrica, privatizate sau ramase inca in portofoliul statului.
In perioada de timp analizata au fost incheiate 132 de contracte de platforma de tranzactionare PCCB (Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale), din care 75 de contracte au o perioada de livrare in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO