„În România, 16, 8% din populaţia fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situaţie de infertilitate. Procentul creşte semnificativ dacă ne raportăm la cei care îşi doresc copii cât mai curând. Astfel, aproximativ 1 din 4 cupluri care îşi doreşte cât mai curând un copil nu a reuşit să obţină o sarcină până în prezent, deşi încearcă de 1-5 ani (27%). La aceştia se adaugă 11% care perseverează în încercarea lor de mai bine de 5 ani” conform studiului iniţiat de ARUR.
Conform aceluiaşi studiu, în România, doar 38% dintre cei cu probleme de fertilitate merg la un medic specialist.
„Dintre cei care au mers la medic, 54% nu intenţionează să apeleze la o procedură medicală pentru a obţine o sarcină, iar dintre cei 46% care intenţionează să facă acest lucru, 20% apelează la Subprogramul Naţional FIV/ET, în timp ce 28% se împrumută fie la prieteni, fie la bancă, majoritatea (88%) apelând şi la resursele proprii”, se mai arată în studiul ARUR.
Potrivit sondajului, 45% văd stresul drept responsabil pentru acest lucru, iar 21% cred că motivul pentru care nu au încă un copil este pentru că „Nu vrea Dumnezeu”.
„Pe de altă parte, principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioză (17%), rezerva ovariană redusă (15%). Dintre cele de natură masculină identificate de medici, problemele la nivelul spermogramei conduc detaşat, cu un procent de 72%”, se mai menţionează în studiul citat.
Studiul a fost realizat în perioada aprilie-mai 2018, pe eşantion online, reprezentativ din punct de vedere sex si vârstă pentru populaţia din România, femei în limita de vârstă 25-45 ani, respectiv bărbaţi în limita de vârstă 25-60 ani, pe o bază totală de 3.331.
Datele acestui studiu au fost prezentante, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, la care a fost prezent şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a declarat că în prezent, prin programul naţional de fertilizare, cuplurile infertile beneficiază de o singură provedură de fertilizare, ceea ce, din punctul ministrului de vedere, este foarte puţin.
„În calitate de femeie şi de mamă, ştiu ce fel de probleme poate genera infertilitatea şi ce nefericire poate aduce uneori (...) În România, s-au făcut paşi timizi în acest sens. În 2011, a fost lansat programul pentru fertilizare in vitro, un program care finanţează o singură procedură, ceea ce este foarte puţin. Programul a fost întrerupt trei ani, şi a fost reluat în 2015, şi până la finele anului 2017 s-au născut 1.306 copii. Eu spun că este puţin, este finanţat insuficient. În acest moment sunt 11 clinci care derulează acest program, bugetul fiind de 4,7 milioane de lei”, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, în cadrul conferinţei oraganizată de ARUR.
Sorina Pintea a mai precizat faptul că ministerul Sănătăţii intenţionează să elaboreze o lege privind reproducerea umană asistată.
„În România, nu avem o lege privind reproducerea umană asistată. Este ceea ce ne dorim să facem în cadrul acelui cod de legi ale Sănătăţii pe care îl vom elabora. Concluzia după datele prezentate aici este că avem nevoie de această lege. Îmi asum numărul mic de copii născuţi prin finanţarea de la Ministerul Sănătăţii”, a mai precizat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.