Eveniment

Pe mana cui ramane gestionarea fondurilor europene? Functionarii responsabili cu banii de la UE pleaca in consultanta pentru castiguri de 5.000 de euro

Pe mana cui ramane gestionarea fondurilor europene? Functionarii responsabili cu banii de la UE pleaca in consultanta pentru castiguri de 5.000 de euro
08.01.2010, 00:00 1030

In autoritatIle de management care gestioneaza atragereafondurilor europene lucreaza aproximativ 700 - 800 de angajati careau pe mana bani europeni in valoare de 34 mld. euro pana in2013.

Demotivati de salariile mici din institutiile care gestioneazafonduri europene, functionarii implicati in procesul de atragere abanilor de la UE aleg sa plece in mediul privat in cadrul firmelorde consultanta sau ca manageri de proiect, unde castigurile sunt side 10 ori mai mari.

Intarzierea evaluarilor de proiecte si a lansarilor de programese datoreaza in mare parte personalului insuficient din cadrulinstitutiilor care au rol in gestionarea banilor europeni, spunreprezentantii institutiilor.

"Practic statul nu face nimic pentru a tine angajatii foartebuni care pot realiza proiecte prin care sa atraga bani europeni inprimarii de exemplu, pentru ca peste 80% din fondurile pe caretrebuie sa le primim de la UE pana in 2013 sunt destinateautoritatilor. Stiu cazul unui functionar intr-o primarie dintr-ocomuna care lucra pe un salariu de 700 - 800 de lei lunar si care areusit sa aduca printr-un SAPARD bani in varf de munte. Asta pelanga alte proiecte de milioane de euro de care s-a ocupat pentruprimarie. Intre timp a renuntat la functie tocmai datoritasalariului mic si a volumului si responsabilitatii foarte mare pecare o are. Un astfel de om in strainatate ar fi platit in aur",spune Ana, 53 de ani, care lucreaza intr-o primarie judeteana sicare se ocupa de gestionarea programelor cu finantare europeanapost-aderare si preaderare.

"Am depus si eu un proiect pe POS DRU (Programul OperationalSectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) si in cazul in care va fiaprobat voi pleca din administratie ca manager al acestui proiect.Castigul meu va fi de cateva ori mai mare. De cand s-a dat drumulla banii de la UE, fenomenul de migratie a functionarilor care auacumulat experienta in gestionarea de proiecte pe fonduri depreaderare, dar si pentru cele de postaderare catre mediul privats-a accentuat. Motivele sunt salariile foarte mici in comparatie cucastigurile pe care le pot obtine din scrierea de proiecte sau dingestionarea ca expert a proiectelor", explica Ana.

Surse din piata spun ca salariul unui functionar care lucreazain departamentul de integrare al unei primarii si care gestioneazafonduri europene de milioane de euro era in noiembrie anul trecut,cu tot cu sporuri, de circa 1.200 - 1.500 de lei (280 - 350 deeuro), in timp ce un director al unei agentii de dezvoltareregionala (ADR) care are pe mana sute de milioane de euro de la UEprimea 2.000 de lei (476 de euro) cu toate sporurile.

In mediul privat, un manager de proiect care are in grijaimplementarea proiectelor europene in cadrul POS DRU poate sacastige pana la 70 de euro pe ora, ceea ce inseamna ca daca areprevazute pentru implementarea proiectului 4 ore pe zi, intr-o lunava avea castiguri lunare de 5.600 de euro.

Sporuri de 75% pentru gestionarea baniloreuropeni

Functionarii care gestioneaza fonduri europene ar trebui sabeneficieze de un spor de 75% din salariul de baza care nu seacorda de catre toate autoritatile implicate in gestionarea banilorde la UE. De exemplu, de aceste sporuri beneficiaza functionariidin cadrul Autoritatii pentru Coordonarea InstrumentelorStructurale (ACIS) si al Autoritatii de Management al POS DRU, intimp ce Autoritatea de Management pentru Programul OperationalSectorial Cresterea Competitivitatii Economice (AMPOSCCE) nu acordaacest spor.

In cazul AMPOS DRU care are de gestionat fonduri europene de 4,2mld. euro in perioada 2007-2013, la inceputul lui octombrie 2009,din totalul de 88 de posturi alocate, 31 de pozitii erau vacantesau temporar vacante. Din cei 57 de angajati, 50 de persoanebeneficiau de sporul de 75%.

"Demotivarea personalului din ratiuni care tin de reducereasubstantiala a veniturilor salariale afecteaza buna desfasurare aactivitatii organismelor intermediare, cu atat mai mult cu catincarcarea cu sarcini a personalului este mult peste cea normala",puncteaza Catalina Melita, director general al AMPOSCCE, autoritatecare are pe mana pana in 2013 fonduri nerambursabile de 3 mld. deeuro.

Angajarile in administratie sunt blocate

Salariul unui evaluator in cadrul AMPOSCCE era anul trecut innoiembrie de circa 1.500 de lei (350 de euro). AMPOSCCE are oalocare de 66 de posturi, dintre care 47 sunt efectiv ocupate, 7sunt suspendate si 12 sunt vacante.

"Dupa ce ca nu reusim sa motivam suplimentar resursa umana si sao capacitam pentru a avea sansele unei absorbtii decente, mai punemsi piedici suplimentare: blocarea posturilor in administratiapublica are repercusiuni grave in accelerarea absorbtiei",precizeaza Dragos Jaliu, partener al companiei de consultantaStructural Consulting Group.

Compania de consultanta Depro Inovatie a obtinut anul trecut ceamai mare finantare din fondurile europene pentru resurse umane, invaloare de 4,5 mil. euro, si a avut in echipa de management oamenicare au lucrat anterior pentru Comisia Europeana, evaluand proiecteeuropene similare celui pe care l-a depus. Compania, care aveaafaceri de 14.000 de euro cu un an inainte sa depuna proiectul, areusit sa primeasca fonduri pentru un proiect cu o valoare de peste320 de ori mai mare decat afacerile derulate in 2007.

Proiectul a fost conceput de un grup de patru oameni care aulucrat timp de cativa ani la delegatia Comisiei Europene inRomania, avand functii de coordonatori de proiecte finantate dinfonduri europene. Gabriela Popescu, directorul executiv alcompaniei, si Ramon Trillo, administratorul firmei, au o experientade peste sapte ani in cadrul Comisiei Europene, avand rolul de averifica daca proiectele finantate din fonduri europene respectalegislatia.

Cat se castiga la stat:

280-350 de euro castiga un functionar care lucreaza indepartamentul de integrare al unei primarii

476 de euro castiga un director al unei agentii de dezvoltareregionala, aici fiind inclus si salariul si sporurile

350 de euro este venitul lunar al unui evaluator din autoritateade management

Cat se castiga in privat:

5.600 de euro poate castiga lunar un manager de proiect, carelucreaza patru ore pe zi, in conditiile in care venitul este depana la 70 de euro pe ora

3-10 % din valoarea unui proiect castiga un consultant carerealizeaza proiecte europene, a caror valoare ajunge la sute saumilioane de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO