Eveniment

Pe ultima sută de metri, rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 74%

Pe ultima sută de metri, rata de absorbţie a fondurilor...

Autor: Corina Mirea

07.01.2016, 00:07 4485
România a ajuns la finalul anului trecut la o rată de absorb­ţie de 74,3%, în ultimele zile de „graţie” ale fondurilor europene din exerciţiul financiar 2007-2013. Rata de absorbţie a crescut cu aproximativ 23% în doar o lună, în condiţiile în care la finalul lui noiembrie a anului trecut aceasta se situa la 60%, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor publicate recent de Ministerul Fondurilor Europene.

„În această lună de final de an am depus alături de echipa mea toate eforturile pentru a îndeplini obligaţiile din contractele cu be­ne­ficiarii proiectelor din fonduri structurale 2007-2013, iar astăzi, în ultima zi din 2015, pro­centul plăţilor efectuate către beneficiari a atins nivelul de aproximativ 75%. Astfel, de la preluarea mandatului, în luna noiem­brie, s-au realizat plăţi către bene­ficiari de peste 10% din totalul plăţilor efec­tuate începând cu anul 2007“, a precizat Aura Ră­ducu, cea care a devenit ministru al fondu­­rilor europene odată cu instalarea gu­ver­nului tehnocrat Cioloş, într-un comunicat.

Deşi rata de absorbţie a fondurilor europene a „explodat” în ultima lună din 2015, România tot consemnează o pierdere de circa 5 miliarde de euro din bani europeni, aceasta fiind suma pe care nu a reuşit să o atragă în ultimii nouă ani pentru a ajunge la stadiul ţărilor din vest atât la nivel de infrastructură, cât şi la nivelul veniturilor pe care le au locuitorii sau la capitolul condiţii de trai. Per total, României i-au fost alocate fonduri europene în valoare de 19,1 miliarde de euro.

Conform celor mai recente date publicate de Ministerul Fondurilor Euro­pene, cea mai mare rată de absorbţie s-a înregistrat în exerciţiul financiar 2007-2013 în programul POS Dezvoltarea Resurselor Umane, respectiv de aproape 87%. Per total, pentru dezvoltarea resur­selor umane, România ar fi putut să primească aproape 3,5 miliarde de euro, însă a reuşit să absoarbă prin programe dedicate instruirii sa­lariaţilor, reprofesionalizării şomerilor sau cre­ării de noi locuri de muncă în jur de 3 mi­li­arde de euro. Acesta a fost unul dintre programele operaţionale pe care au pariat cel mai mult românii, o bună parte din proiectele înscrise şi acceptate fiind derulate de firme de training, spre exemplu, sau de instituţii academice. De altfel, POS DRU a avut şi cel mai bun salt în ultima lună din an, în condiţiile în care la finalul lunii noiembrie rata de absorbţie pe acest program operaţional a fost de 49%.

POS DRU a fost însă şi unul dintre cele mai controver­sate programe pentru care s-au acordat bani europeni din cauza unor deficienţe fie la nivel de management, fie la nivel de cereri de rambursare, motiv pentru care plăţile au fost întrerupte de mai multe ori de Comisia Europeană.

Pe de altă parte, cea mai mică rată de absorbţie s-a înregistrat în programul ope­raţio­nal pentru transport, de puţin peste 61%. Această rată a rămas „neatinsă” în ultima lună eligibilă pentru cheltuieli efectuate către beneficiari.

„Este o creştere mare şi nu îmi dau seama exact de unde a venit. O variantă ar fi proiectele mari de infrastructură, însă nu cred că putem vorbi despre o sumă atât de ma­re într-un timp atât de scurt. Sper ca ministerul să aibă o bază foar­te solidă pentru această creştere a ratei de absorbţie şi să nu fie o evoluţie decla­rativă doar”, spune Cos­min Drăgoi, mana­ger la Finacon România, companie de consultanţă financiară.

În ultima lună din 2015 a fost inaugurat al doilea tronson din autostrada Timişoara-Lugoj, de 25,6 kilometri.

„În 2016 urmează şi o analiză din punct de vedere al impactului proiectelor finanţate care va fi realizată împreună cu beneficiarii şi cu alţi actori interesaţi din societate”, se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Fondurilor Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO