Eveniment

Pedeapsa maxima pentru evaziune: 20 de ani de inchisoare

08.04.2005, 21:12 74

Formularea lansata de fostul ministru al controlului Ionel Blanculescu potrivit careia "evaziunea fiscala va fi asimilata cu crima" a fost preluata si de actualul guvern, care ieri a reusit sa adopte proiectul de lege privind combaterea evaziunii fiscale.

"Prin aceasta noua lege se asimileaza faptele de infractiune fiscala cu crima in sensul ca pedepsele cu inchisoarea aplicate evazionistilor - in special pentru faptele care au la baza prejudicii de sute de mii de euro - sunt la fel de mari ca si in cazul infractiunilor asupra vietii si integritatii persoanei - de exemplu, omorul", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Reprezentantii guvernului ii linistesc si reprezentantii mediului de afaceri care si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca variantele de lege care au circulat pana la aprobare nu faceau distinctia intre frauda fiscala comisa cu intentie si eroarea in interepretarea unei prevederi fiscale sau pur si simplu eroarea umana.

"Noua lege este mai bine structurata decat reglementarile actuale si prevede in mod expres ca sunt incriminate numai faptele savarsite cu intentie. In acest mod se elimina posibilitatea sanctionarii penale a celor care, de exemplu, completeaza gresit o declaratie de impunere", spun reprezentantii guvernului.

Cea mai mare pedeapsa pe care o prevede proiectul de lege este de inchisoare de pana la 20 de ani pentru cei care prejudiciaza bugetul cu peste un milion de euro. Pedepsele scad in functie de prejudiciul creat: inchisoare de la 3 la 10 ani pentru un prejudiciu mai mare de 10.000 de euro, inchisoare de la 4 la 12 ani pentru ce depaseste 100.000 de euro si de la 5 la 16 ani pentru un prejudiciu de peste 500.000 de euro.

Pentru rambursarile ilegale de taxe si impozite, pedeapsa stabilita de noul proiect este de pana la 15 ani de inchisoare, iar asocierea in vederea savarsirii unei astfel de fapte se pedepseste cu pana la 18 de ani de inchisoare.

Cea mai mica pedeapsa este prevazuta pentru nerefacerea arhivelor distruse in termenul dispus de organele competente, desi contribuabilul putea sa o faca: amenda de la 50 mil. lei la 300 mil. lei.

Noul act normativ mai prevede ca persoanele care au fost condamnate pentru evaziune fiscala nu vor mai putea fi fondatori, administratori, directori sau reprezentanti ai societatii.

Proiectul de lege urmeaza sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere.

miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO