Eveniment

Pedepse mai mari pentru evaziune fiscala

31.07.2003, 00:00 211

Sfarsitul lunii viitoare va aduce pedepse si amenzi mai mari pentru evaziune fiscala atat pentru persoanele juridice, cat si pentru cele fizice.
Astfel, incepad din 29 august, pedepsele cu inchisoare pentru evaziune fiscala pot ajunge pana la 8 ani, fata de sapte cat era pana acum, iar amenzile vor putea fi de maximum 100 de milioane de lei pentru persoanele juridice si 30 de milioane de lei pentru persoanele juridice, fata de 10 milioane de lei cat erau pana in prezent.
Legea pentru combaterea evaziunii fiscale, republicata, aparuta in Monitorul Oficial si care intra in vigoare la sfarsitul lunii august, introduce unele prevederi menite sa combata producerea, comercializarea si utilizarea, in afara conditiilor legale, a documentelor cu regim special.
Pentru combaterea folosirii documentelor false cu antetul unor firme fantoma au fost stabilite, in sarcina contribuabililor, o serie de obligatii. Acestea se refera la afisarea autorizatiei de functionare si a certificatului de inregistrare fiscala in locurile unde se desfasoara activitatea, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitatea de comert sau prestari servicii catre populatie, precum si la utilizarea, pentru activitatea desfasurata, a documentelor primare si de evidenta contabila, stabilite prin lege si completarea integrala a rubricilor formularelor, corespunzatoare operatiunilor inregistrate.
Actul normativ introduce pedepse pentru doua noi tipuri de infactiuni. Astfel, sustragerea de la plata obligatiilor fiscale prin cesionarea partilor sociale detinute intr-o societate comerciala cu raspundere limitata, efectuata in acest scop, este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru sustragerea de la efectuarea controlului financiar - fiscal prin declararea fictiva a sediului unei societati sau a subunitatilor sau punctelor de lucru.
In vederea descurajarii evaziunii fiscale infractiunile si pedepsele corespunzatoare acestora au fost modificate. Astfel, in cazul in care contribuabilul refuza sa prezinte organelor de control imputernicite conform legii, documentele justificative si actele de evidenta contabila, precum si bunurile materiale supuse impozitelor si taxelor, in vederea stabilirii obligatiilor bugetare, pedeapsa este inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda. Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul in care sunt puse in circulatie fara drept documente financiare si fiscale.
Sustragerea in intregime sau in parte de la plata obligatiilor fiscale prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului sau a sursei de impozabile sau taxabile sau prin diminuarea veniturilor ca urmare a unor operatiuni fictive se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi. Aceeasi pedeapsa se va aplica si in cazul in care contribuabilul nu organizeaza contabilitatea potrivit normelor legale ori organizeaza si conduce evidente duble, altereaza sau distruge acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat sau de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor, in scopul diminuarii materiei impozabile sau taxabile.
Nedeclararea veniturilor in termenul prevazut de lege, calcularea eronata a impozitelor, neretinerea si nedeclararea la termenel legale a impozitelor si taxelor care se realizeaza prin stopaj la sursa, precum si neaducerea la indeplinire a dispozitiilor date prin actul de control sunt considerate contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 500.000 lei la 30 milioane de lei pentru persoane fizice si cu amenda de la 5 milioane de lei la 100 milioane de lei pentru persoane juridice. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO