Eveniment

Pensiile sunt mici, dar au crescut mai repede decat salariile si PIB-ul. Cum se explica?

Pensiile sunt mici, dar au crescut mai repede decat salariile si PIB-ul. Cum se explica?
18.02.2010, 23:25 112

Pensiile sunt mici fata de nevoile populatiei, dar daca evolutialor este raportata la evolutia salariilor si a produsului internbrut in ultimii 10 ani, reiese ca pensiile au crescut de opt ori inperioada 2000-2009, in timp ce salariile si PIB-ul au crescut dedoar sase ori, potrivit datelor Institutului National de Statistica(INS) si calculelor ZF. Care este explicatia?
"Pensiile au crescut mult mai rapid in ultimii ani, fata desalarii, dupa ce in perioada '90-2000, pensiile se prabusisera.Intr-un fel, era normal sa recupereze. Ne mai putem gandi la faptulca din ultimii zece ani, sase-sapte au fost cu alegeri, iar masapensionarilor este o masa electorala importanta", spune analistulfinanciar Dragos Cabat. Calculele sunt facute la valoarea medienominala, adica inflatia este inclusa.

Multe salarii platite "la negru"
O explicatie ar putea fi si faptul ca o mare parte din salariiledin sectorul privat nu sunt inregistrate la valoarea reala, pentrua evita plata contributiilor sociale aferente, din cauza niveluluimare al acestora.
"Salariile bugetare au urcat in cativa ani de la 5% din PIB la 9%din PIB. Iar acest lucru, conectat cu penuria de forta de munca dinunele sectoare, a determinat cresterea salariilor si in mediulprivat. Asa-numitul «efect de demonstratie»", apreciaza IonutDumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de sase ori in ultimii zeceani. Evolutia PIB a fost pe o panta continuu ascendenta din anul2000, pana anul trecut cand s-a inregistrat prima scadere economicadin ultimii 11 ani.
"Problema nu a fost trendul de crestere, ci mai ales viteza decrestere, cam alerta, peste potentialul economiei, pe alocurinesustenabila", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef alRaiffeisen Bank.
Romania a inregistrat in anul 2008 o crestere economica de 7,1%,iar in anul 2006 o crestere economica de 7,9%, in conditiile incare potentialul economiei era estimat in jurul valorii de 5,5-6%.Pensia medie reprezenta in 2000 circa 41% din salariul mediu net,in timp ce in 2009 a ajuns la 53% din salariul mediu net. In tariledezvoltate, pensia medie este de circa 70-75% din salariul mediunet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO