Eveniment

Pentru ce am mers la vot: miza alegerilor locale 2016 – 3.200 de primari, 50.000 de consilieri şi o avere de gestionat de 244 de miliarde de lei

galerie foto

Autor: Iulian Anghel

05.06.2016, 20:18 865

În România au fost aleşi ieri 103 primari de municipii (inclusiv primarul general al Bucureştiului), 217 primari de oraşe, şase primari în sectoarele Bucureştiului – ele însele oraşe în sine - şi 2.861 primari de comune.

În ceea ce îi priveşte pe consilierii locali, numărul lor este stabilit de legea admi­nistraţiei publice locale în funcţie de numărul locuitorilor unei unităţi administrativ-teritoriale. De la nouă consilieri pentru localităţile cu până în 1.500 de locuitori până la 31 de consilieri pentru oraşele cu peste 400.000 de locuitori (Bucureştiul este excepţia, Consiliul General al Municipiului Bucureşti având 55 de consilieri). În cele 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale (inclusiv în consiliile judeţene) avem de-a face, aşadar, cu aproximativ 50.000 de consilieri, o armată care va face legea în teritoriu, va împărţi banii, îi va cheltui - pentru că primarii propun, dar cele care decid ce proiecte merg înainte sau nu sunt consiliile locale. Această armată de consilieri are de împărţit în jur de 61 de miliarde de lei anual (venituri în 2015).

De unde vin banii şi unde se duc? Anul trecut din cele 61,5 miliarde de lei strânşi la bugetele locale (cheltuielile au fost de 59 mld. lei), doar 26,6 miliarde de lei (43%) au fost „venituri proprii“ (taxe, impozite etc.). Restul banilor au venit „de la centru“. 17,1 miliarde de lei au venit (prin efectul legii, desigur) din impozitul pe câştigul salarial, pentru că legea finanţelor publice locale stipulează că 77% din impozitul pe venit al angajaţilor se repartizează bugetelor locale. Alte 21 de miliarde de lei au venit din cota defalcată de TVA care se împarte admi­nistraţiei locale. Alte opt miliarde de lei au însemnat „subvenţii“.

Cum s-au cheltuit aceşti bani? Pe salarii au mers 17 miliarde de lei (29% din totalul cheltuielilor). La învăţământ au mers 15 mi­liarde de lei, la „bunuri şi servicii“ (cheltuieli cu întreţinerea ale administraţiei) 12 miliarde de lei. Pe investiţii (dezvoltate cu fonduri UE) s-au dus 9,3 miliarde de lei şi alte 8,3 miliarde au ajuns la cheltuieli de capital (investiţii din buget). „Asistenţa socială“ a înghiţit 7,5 miliarde de lei şi alte 4,3 miliarde de lei s-au dus pe „cultură“. „Subvenţiile“ au însemnat 2 mi­liarde de lei, „sănătatea“ 1,5 miliarde de lei, iar „transporturile“ (cel mai adesea sub­venţii) au însemnat cheltuieli de 10 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO