Eveniment

Pentru prima dată, SRI şi SIE se amestecă în avizarea investiţiilor străine. Mai vin investitorii? Ce spun consultanţii

Pentru prima dată, SRI şi SIE se amestecă în avizarea...

Autor: Răzvan Botea

23.04.2022, 11:01 3451

♦ Aflată într-o  sete de investiţii străine, România mai pune o piedică birocratică investitorilor străini din afara Uniunii Europene: guvernul a adoptat peste noapte un OUG prin care se înfiinţează o comisie cu membri politici şi din servicii secrete de avizare a investiţiilor străine non-UE.

Orice investiţie din afara Uniunii Europene care depăşeşte 2 mil. euro trebuie să treacă printr-o comisie specială, din care vor face parte membri ai guvernului, dar şi servicii secrete din România, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate de guvern, care mai aduce o procedură birocratică în procesul pentru investiţiile străine, un element esenţial pentru dezvoltarea economiei şi de care România are nevoie ca de aer. Cum influenţează acest lucru decizia investitorilor străini de a investi în România?

„Investitorii străini care au planuri de investiţii pe termen lung, care implică sume considerabile şi care doresc să facă parte din sistemul economic românesc, nu consideră o barieră faptul că trebuie să aplice reguli deja existente în ţările UE“, spune Ramona Jurubiţă, care este country managing partner la KPMG România şi vicepreşedinte al Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

Din contră, adaugă ea: „Aplicarea uniformă a unor re­glemen­tări de acest fel dau garanţia apartenenţei la spaţiul european cu tot ce implică aceasta, statul de drept, stabilitate, vizibilitate pe termen mediu şi lung.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO