Eveniment

Percheziţii în Bucureşti şi cinci judeţe, într-un caz de evaziune fiscală de 30 de milioane de euro

Percheziţii în Bucureşti şi cinci judeţe, într-un caz de evaziune fiscală de 30 de milioane de euro

Autor: Departamentul Eveniment

17.08.2012, 12:49 1760

În această cauză au fost puse sub învinuire 20 de persoane, printre care şi cetăţeni libanezi, acuzate de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale.

Percheziţiile au loc la sediile unor societăţi comerciale, precum şi la locuinţele celor 20 de persoane învinuite, din judeţele Călăraşi, Ilfov, Constanţa, Timiş, Ialomiţa şi din municipiul Bucureşti, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT

În urma percheziţiilor, la sediul DIICOT vor fi duse pentru audieri 20 de persoane.

Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind învinuiţii El Khalil Jihad, de 48 de ani şi Youssef Laoun, de 38 de ani, ambii având dublă cetăţenie, libaneză şi britanică.

"Sub coordonarea acestora, membrii grupării au utilizat mai multe societăţi comerciale şi au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale si financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat", au precizat procurorii DICOT.

Membrii grupării sunt acuzaţi că, în perioada 2010 - 2011, au realizat exporturi masive de cereale, ascunzând provenienţa reală a mărfurilor. Astfel, deşi cerealele proveneau din Turcia sau Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România şi le exportau către ţări extra-comunitare, pentru a obţine de la statul român deduceri nelegale de TVA.

"Învinuiţii realizau operaţiuni de export a unor cantităţi mult mai mari de cereale decât cele menţionate în documentele vamale de export, în această modalitate realizându-se ascunderea sursei impozabile şi externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăţilor exportatoare", potrivit DIICOT.

Gruparea infracţională a produs astfel un prejudiciu bugetului de stat estimat la 30 de milioane de euro.

Cercetările au fost efectuate de procurorii DIICOT cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, suportul informativ fiind asigurat de către SRI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO