Eveniment

Percheziţii în şapte judeţe într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de 17 milioane de lei

Percheziţii în şapte judeţe într-un dosar de...

Autor: Departamentul Corespondenti

25.02.2016, 10:38 554

Cele 31 de percheziţii domiciliare au fost efectuate pe raza judeţelor Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Hunedoara, Ilfov şi Iaşi. Verificări au fost făcute şi la câteva adrese din municipiul Târgu Jiu.

Conform unor surse judiciare, poliţiştii au făcut percheziţii şi la primarul comunei mehedinţene Godeanu, Ion Gheorgheci, dar şi la tatăl acestuia, care deţine mai multe firme de construcţii. Ion Gheorgheci a fost cercetat într-un dosar în care a fost acuzat că ar fi încercat să obţină ilegal subvenţii de la APIA.

"Activităţile se desfăşoară la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile societăţilor administrate de acestea, urmând a fi puse în executare 18 mandate de aducere. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2009 - 2015, administratorii societăţilor economice, în calitate de reprezentanţi legali, ar fi angrenat firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani", au spus reprezentanţii IGPR.

Suspiciunea este că persoanele vizate ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi accesorii auto, servicii, în valoare totală de peste10.000.000 de euro, pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

"Prin aceste operaţiuni fictive,bugetul general consolidat ar fi fost prejudiciat cu peste 4.000.000 de euro. Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operaţiuni financiare, constând îndepuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediatesau de rularea acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, ar fi fost disimulată adevărata naturăa provenienţei banilor, cunoscând că provin din evaziune fiscală", mai precizează reprezentanţii IGPR.

După percheziţii, mai mulţi suspecţi au fost duşi la audieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO