O cercetare care studiază modul în care cofeina interacţionează cu producţia de dopamină, substanţa chimică care produce senzaţie de bine, arată că aceasta ar putea avea un efect de „blocare” asupra hormonului, relatează Science Alert.
Cafeina are un impact semnificativ asupra căii mezolimbice a dopaminei, o componentă esenţială a sistemului de recompensă al creierului, responsabilă pentru eliberarea aşa-zisului „hormon al fericirii”, potrivit cercetătorilor.
Aceeaşi cale este implicată în mecanismele cerebrale care contribuie la comportamentele de întărire, făcându-i pe cei care suferă de tulburări cauzate de consumul de alcool să revină pentru mai mult. Acest lucru sugerează că ar putea fi dezvoltate tratamente care să întrerupă aceste bucle comportamentale dăunătoare.
„Consumul de alcool şi cofeină afectează viaţa a miliarde de indivizi din întreaga lume”, subliniază cercetătorii în studiu. „Deşi dovezi recente indică faptul că cofeina influenţează proprietăţile de întărire ale alcoolului, nu era clar modul în care cofeina afectează funcţia dopaminei mezolimbice stimulate de alcool”.
Blocarea dopaminei de către cofeină pare să interfereze direct cu modul în care creierul recunoaşte şi răspunde la compuşi precum salsolinolul şi morfina.
Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Translational Psychiatry.