Eveniment

Perioada de închidere a situaţiei şcolare a elevilor din învăţământul preuniversitar se prelungeşte până pe 13 iunie, iar mediile vor putea fi încheiate cu minimum două note, dar doar de profesorii care nu sunt în grevă

Ligia Deca ministrul educaţiei: Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a opta, a douăsprezecea şi a treisprezecea, pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie

Ligia Deca ministrul educaţiei: Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a opta, a douăsprezecea şi a treisprezecea, pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie

♦ Înscrierile pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională se vor prelungi, de asemenea, până pe 13 iunie ♦ Dacă protestele continuă şi după această dată, una dintre opţiunile ministrului învăţământului este echivalarea calificativelor de la probele de competenţe cu mediile din anii de liceu.

Ministrul educaţiei Ligia Deca a anunţat joi 8 iunie, în timpul şedinţei de guvern, că perioada de închidere a situaţiei şcolare a elevilor din învăţământul preuniversitar se prelungeşte până pe 13 iunie, iar mediile vor putea fi încheiate cu minimum două note.

Aceste măsuri au fost luate printr-un ordin de ministru, care se adresează exclusiv profesorilor care nu se află în grevă, şi a fost trimis joi spre publicare în Monitorul Oficial.

„Am uşurat procesul de încheiere a situaţiei şcolare. Am modificat regulamentul de organizare internă şi de funcţionare în sistemul de învăţământ în aşa fel încât să se poată închide situaţia şcolară de către cadrele didactice cu mai puţine note - adică să nu mergem pe numărul de note care ar fi fost necesar dacă am fi avut un an fără întreruperi, ci să putem să facilităm încheierea situaţiilor şcolare, în interesul elevilor”, a spus Ligia Deca, ministrul educaţiei, în timpul şedinţei de guvern.

Acelaşi document prevede ca în anul şcolar 2022-2023 situaţia şcolară anuală a elevilor, pe clase, să poată fi încheiată fără a fi validată de consiliul profesoral din unitatea de învăţământ în şedinţa de încheiere a cursurilor şi fără ca acesta să aprobe raportul privind situaţia şcolară anuală, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Totuşi, mediile elevilor din învăţământul preuniversitar nu vor putea fi încheiate decât de profesorul care predă la clasă, iar acest lucru va fi posibil doar în contextul în care cadrele didactice ies din grevă.

„Modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situaţiei şcolare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care îşi reiau activitatea şi nu implică încheierea situaţiei şcolare de către conducerea unităţii şcolare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă”, transmit oficialii ministerului.

Ligia Deca mai spune că încă de la începutul acestei săptămâni au fost organizate întâlniri cu inspectorii şcolari de la nivel judeţean care, la rândul lor, discută cu directorii şcolilor pentru a crea un program de recuperare pentru zilele în care profesorii nu au lucrat din pricina protestelor.

Ministrul educaţiei susţine că „la nivelul unităţilor de învăţământ toată lumea îşi doreşte să se reia activitatea pentru a se putea încheia situaţia şcolară şi pentru a se putea susţine examenele naţionale”.

Însă, realitatea este că cei mai mulţi dintre profesori continuă să ceară majorarea salariilor şi aşteaptă să vadă demersuri concrete în acest sens.

Aceştia se află deja în cea de-a treia săptămână de grevă şi anunţă noi proteste.

Astăzi, 9 iunie, conform calendarului actual, ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situaţiei şcolare pentru clasele a opta şi a douăsprezecea. Tot astăzi, ar fi trebuit să se încheie şi înscrierile la examenul de Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională.

„Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a opta, a douăsprezecea şi a treisprezecea, pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie”, precizează ministrul educaţiei.

Totodată, adaugă aceasta, înscrierile pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională se vor prelungi şi ele până pe 13 iunie.

În acest context, probele de competenţe pentru examenul de Bacalaureat se vor susţine în perioada 14-23 iunie. Pentru probele scrise nu se impune, în acest moment, modificarea calendarului.

În ceea ce priveşte celelalte clase, care nu se află în ani terminali, susţine Ligia Deca, nu se impun deocamdată modificări pentru desfăşurarea activităţilor de final de an.

În timpul conferinţei de presă organizată după şedinţa de guvern de joi, 8 iunie, Ligia Deca a fost întrebată ce soluţii are Ministerul Educaţiei dacă greva cadrelor didactice va continua şi după 13 iunie, dată până la care se pot încheia situaţiile şcolare şi se încheie înscrierea la Bacalaureat.

„Vom adopta varianta care înseamnă garanţii maximale pentru toţi elevii, să-şi finalizeze studiile şi să treacă de examenele naţionale într-un calendar care să le permită să meargă mai departe. Posibilitatea echivalării calificativelor de la probele de competenţe cu mediile din anii de liceu este una dintre opţiunile pe care le avem, nu este singura, vom anunţa în timp util”, a răspuns ministrul educaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO