Eveniment

Perla marinei militare ruseşti a fost scufundată de ucraineni: Moskva, nava amiral a flotei ruseşti din Marea Neagră, a fost lovită de rachete şi s-a scufundat

Perla marinei militare ruseşti a fost scufundată de...

Autor: Ştefan Stan

15.04.2022, 01:01 19548

Rusia a declarat că principala sa navă de război din Marea Neagră s-a scufundat joi în urma unei explozii şi a unui incendiu despre care Ucraina a susţinut că a fost provocat de un atac cu rachete, dând o lovitură Moscovei în timp ce se pregătea pentru noi atacuri care ar putea determina rezultatul conflictului, scrie reuters. 

Nava Moskva, nava amiral a flotei ruseşti din Marea Neagră, s-a scufundat în timp ce era remorcată în port pe o vreme furtunoasă, au declarat agenţiile de presă ruseşti, care au citat Ministerul Apărării.

Rusia a declarat anterior că peste 500 de membri ai echipajului de la bordul crucişătorului de rachete din epoca sovietică au fost evacuaţi după ce muniţia de la bord a explodat. Ucraina a declarat că a lovit nava de război cu o rachetă anti-navă de fabricaţie ucraineană Neptune.

Rusia, care nu a recunoscut un atac, a declarat că incidentul este în curs de investigare. Reuters nu a putut verifica niciuna dintre declaraţii, inclusiv dacă nava s-a scufundat.

"În timp ce crucişătorul 'Moskva' era remorcat spre portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza deteriorării corpului navei în urma incendiului", a declarat Ministerul Apărării.

"În condiţiile unei mări furtunoase, nava s-a scufundat", a precizat acesta.

Incidentul a avut loc în contextul în care marina rusă continuă bombardamentul asupra oraşelor ucrainene din Marea Neagră la aproape 50 de zile de la lansarea invaziei. Locuitorii din Odesa şi Mariupol, pe malul adiacent al Mării Azov, s-au pregătit pentru noi atacuri ruseşti.

Statele Unite au declarat că nu au suficiente informaţii pentru a stabili dacă Moskva a fost lovit de o rachetă.

"(Dar) cu siguranţă, modul în care s-a desfăşurat acest lucru, este o lovitură puternică pentru Rusia", a declarat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.

Forţele ruseşti s-au retras din unele părţi nordice ale Ucrainei după ce au suferit pierderi grele şi nu au reuşit să cucerească capitala Kiev. Ucraina şi aliaţii săi occidentali spun că Moscova se redesfăşoară pentru o nouă ofensivă în estul regiunii Donbas.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO