Eveniment

Pesimismul continuă cu privire la România: FMI reduce previziunea de creştere economică de la 3,4% la doar 3,1%

Pesimismul continuă cu privire la România: FMI reduce...

Autor: Alex Ciutacu

10.04.2019, 00:04 158

Fondul Monetar Internaţional estimează o creştere eco­no­mică de doar 3,1% pentru România în anul 2019, faţă de esti­marea anterioară de 3,4%, în cadrul celui mai recent ra­port asupra perspectivelor economice globale lansat de insti­tuţie. Pe fondul reducerii stimulilor economici acordaţi de fon­durile europene, ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est, printre care şi România, trebuie să se aştepte la o creştere mo­derată pe termen mediu de circa 3%. Mai mult, FMI esti­mează că inflaţia în România va ajunge la nivelul de 3,3% în 2019.

„Pentru economiile din regiune care s-au bucurat de creş­teri economice puternice în ultimii ani, precum Polonia şi Ro­mânia, creşterea ar trebui să se tempereze la circa 3% pe ter­men mediu, reflectând eliminarea graduală a stimulilor garan­taţi de fondurile de investiţii europene şi eliminarea unor po­li­tici de acomodare“, se arată în raportul Fondului Monetar Inter­naţional.

În România, măsurile de creşteri salariale şi de pensii nedu­blate de o creştere a producţiei interne îi determină pe ana­liştii din bănci să fie din ce în ce mai pesimişti: după ce Banca Transilvania a prevăzut o creştere economică de numai 2,8% în 2019, şi analiştii de la UniCredit Bank şi-au redus prognoza la acest nivel.

Spre comparaţie, guvernul are o previziune de creştere eco­nomică de 5,5% pentru 2019, în timp ce prognozele Băncii Mon­diale, Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Euro­pene variază între 3 şi 4% pentru economia României în 2019.

În acelaşi raport, Fondul Monetar Internaţional şi-a redus perspectivele de creştere pentru economia globală la cel mai scăzut nivel de la criza financiară până în prezent în contextul în care majoritatea economiilor avansate dau semne de slăbiciune, iar conflictul comercial dintre amerciani şi chinezi pune presiune pe volumele de comerţ la nivel global. Raportul estimează o creştere economică de doar 3,3% la nivel global, versus o estimare anterioară de 3,5%, lansată în raportul din luna ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO