Eveniment

Pesta porcină face ravagii în Brăila şi duce la pierderi de milioane de euro, la afaceri distruse şi la şomaj în creştere

Pesta porcină face ravagii în Brăila şi duce la...

Autor: Departamentul Corespondenţi

27.08.2018, 12:10 1237

Pesta porcină africană provoacă pierderi uriaşe în judeţul Brăila. Deşi valoarea exactă a pagubelor încă nu poate fi stabilită, specialiştii vorbesc despre pierderi de zeci de milioane de euro şi despre închiderea unor mari afaceri. Afectaţi sunt şi comercianţii care aveau contracte cu marile ferme.

Aceştia au început deja să închidă magazinele care comercializau carne de porc şi să trimită angajaţii în şomaj, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Confirmarea pestei porcine africane la fermele din Gropeni cu 141.000 de porci şi din Tichileşti cu 35.000 de capete reprezintă o grea lovitură pe toţi cei implicaţi în domeniu, atât pentru producători, cât şi pentru comercianţi.

Neoficial, la ferma din Gropeni, cea mai mare din România şi a doua din Europa, se vorbeşte despre pagube de ordinul zecilor de milioane de euro. Valoarea pagubelor va fi stabilită de Prefectura Brăila, cu ajutorul membrilor comisiilor special înfiinţate.

„Se va întruni comitetul de combatere a bolilor, Prefectura va fi cea care va hotărî. Pagube mari, pe acest platou sunt în acest moment 141.000 de porci”, a declarat reprezentanţilor presei medicul veterinar al fermei din Gropeni, Dumitru Jataruc.

Şi angajaţii fermei de la Ticihileşti spun că pagubele sunt uriaşe şi vorbesc despre distrugerea zootehniei.

„Îmi vine să plâng, să văd zeci de mii de animale sacrificate. Nu ştiu dacă dumneavoastră realizaţi lucrul acesta. Pe partea aia de gard se vede altfel. Pierderea e foarte mare, de ordinul milioanelor de euro. Ferma s-a închis deja. În şomaj toată lumea, inclusiv eu. Este foarte agresiv virusul. Se distruge zootehnia. Deja s-a distrus o bucată bună de ea. Bănuiesc că tot sud estul ţării noastre este la pământ şi va fi în continuare la pământ”, a declarat fostul şef al fermei de porci de la Tichileşti, Alexandru Dumitrescu.

Pe lângă sutele de mii de animale sacrificate pentru care proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, fermierii rămân şi fără stocurile de nutreţ. De asemenea, clădirile, căile de acces şi utilajele din ferme trebuie dezinfectate tot pe cheltuiala proprietarilor, iar activităţile legate de producţie nu pot fi reluate decât peste câteva luni, după parcurgerea unor etape de dezinfecţie şi verificare.

„Cheltuielile nu vor fi doar pentru despăgubirile porcilor, sunt cheltuielile colaterale care vor interveni. Adică furajele care fi confiscate şi aşa mai departe. Deci pierderea economică este enormă”, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVASA Brăila), Gicu Drăgan.

După închiderea marilor ferme, sute de oameni îşi vor pierde locul de muncă. Conform cifrelor prezentate de autorităţi, la Tichileşti lucrau peste 150 de oameni, iar la Gropeni erau cel puţin 250 de salariaţi, toţi urmând să fie trimişi în şomaj. Efectele vor fi simţite în special în comunităţile rurale.

„Băieţi tineri care au fost la muncă, îi dă afară, au doi, trei copii... Fără porci şi fără serviciu. Aia e, ne-au terminat cu totul, nu o să avem bani, iar de Crăciun o să tăiem câinii”, s-a plâns un localnic din Gropeni, judeţul Brăila.

După ce autorităţile au confirmat virusul pestei porcine la fermele de la Gropeni şi Tichileşti, zeci de afaceri vor fi nevoite să tragă obloanele, primii afectaţi fiind comercianţii din oraşul Brăila.

„Am închis, de unde să mai plătesc oamenii, de unde marfă, de unde să luăm marfă? Ne-a distrus pe toţi”, a spus unul dintre cei mai vechi comercianţi din Piaţa de carne a oraşului Brăila.

Câteva magazine din Piaţa de carne au fost închise deja, iar altele se pregătesc să procedeze la fel.

„Închid prăvălia. Din altă parte să aduc carne nu e bine, e mai scumpă... aici era aproape. Au scăzut vânzările, uitaţi mai am câteva tăvi. Şi trebuie să închid. Am trimis oamenii acasă, şi eu şi alţii. Groaznic. Moare lumea de foame”, a declarat Ilie Mărgeanu, un comerciant de carne de porc care avea contract cu ferma din Gropeni.

Alţi comercianţi din Piaţă speră că vor supravieţui cu ajutorul importurilor de carne de porc.

„Să vedem de unde o să mai aducem porci. Cred că o să aducem din Spania. Părerea noastră este că preţul la porc în viu va fi între 150 de lei şi 210 lei, bineînţeles cine scapă cu ei”, a spus comerciantul Vasile Mazilu.

Problema este cu atât mai gravă cu cât vânzătorii au din ce în ce mai puţini cumpărători, deoarece oamenii evită să cumpere carne de porc.

„Slab, foarte slab, pentru că lumea fuge din cauza pestei porcine. Îţi cere certificatul sanitar veterinar, să afle de unde provine carnea”, a afirmat comerciantul Livia Angelescu.

Înainte de declanşarea virusului, judeţul Brăila se afla pe locul doi în plan naţional ca număr de porci. Până în prezent, în judeţ au fost confirmate 34 de focare de pestă porcină africană în gospodării şi în exploataţii comerciale, peste 30.000 de porci fiind eutanasiaţi de veterinari. Până la finalul campaniei, cel puţin 200.000 de animale vor fi eutanasiate dacă între timp nu vor fi descoperite noi focare ale bolii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO