Eveniment

Peste 130 de start-up-uri au participat la competiţia Startarium 2017 în încercarea de a obţine premiile de 100.000 de euro

Adina Creţu, project manager Startarium: „Platforma Startarium a ajuns la 14.000 de utilizatori, iar anul trecut am lansat secţiunea de consultanţă, în care oricine poate obţine gratuit răspunsuri legate de legislaţie şi fiscalitate. Am reuşit până acum să intermediem finanţări totale de peste 86.000 de euro prin crowdfunding, pentru antreprenori din mai multe sectoare de activitate.“

Adina Creţu, project manager Startarium: „Platforma Startarium a ajuns la 14.000 de utilizatori, iar anul trecut am lansat secţiunea de consultanţă, în care oricine poate obţine gratuit răspunsuri legate de legislaţie şi fiscalitate. Am reuşit până acum să intermediem finanţări totale de peste 86.000 de euro prin crowdfunding, pentru antreprenori din mai multe sectoare de activitate.“

Autor: Alex Ciutacu

28.11.2017, 00:07 615

Cea mai mare competiţie pentru finanţare de start-up-uri din România, Startarium Pitchday, urma să desemneze aseară cele trei start-up-uri câştigatoare ale premiilor în valoare totală de 100.000 de euro.

În urma analizei juriului, din cele 130 de start-up-uri înscrise, 70 s-au înscris printre semifinaliste, iar 10 dintre acestea au ajuns în etapa finală de jurizare, unde primul loc va primi o finanţare de 70.000 de euro, iar locurile doi şi trei vor primi finanţări de 20.000, respectiv 10.000 de euro.

Startarium este un start-up iniţiat de Impact Hub în colaborare cu banca ING, care îşi propune să ofere instrumentele de care au nevoie antreprenorii la început de drum pentru a pune bazele unui business de succes.

„Platforma Startarium a ajuns la 14.000 de utilizatori, iar anul trecut am lansat secţiunea de consultanţă, în care oricine poate obţine gratuit răspunsuri legate de legislaţie şi fiscalitate. Ne place să distrugem mituri, iar unul dintre ele este acela că în România nu poţi obţine finanţare prin crowdfunding. Noi am reuşit până acum să intermediem finanţări totale de peste 86.000 de euro prin crowdfunding, pentru antreprenori din mai multe sectoare de activitate”, spune Adina Creţu, project manager la Startarium.

Cei zece finalişti ai Startarium 2017 sunt: Iola, Lifebox, CargoPlanning, Ubikubi, Nalu, Bodyshape Transformation Centre, AtlasHelp, Romanian Textile Design, Staţia de Joacă şi Connected Medical Devices.

Juriul finalei este format din: Alexandru Ghiţă, fondator Educativa Group; Ana-Maria Andronic, cofondator Venture Connect şi head of intellectual property & technology DLA Piper; Cătălin Vasile, head of retail sales management ING România; Daniel Llano Manibardo, head of retail banking ING România; Eduard-Cristian Popovici, director Departament Telecomunicaţii, Universitatea Politehnica Bucureşti; Ignacio Juliá Vilar, chief innovation officer ING Group, Iulian Cîrciumaru, cofondator Benefit Seven şi V7 Capital; Marius Mitroi, cofondator ThInkstitute; Michal Szczurek, CEO ING România; Mihaela Bîtu, head of commercial banking ING România; Mircea  Căpăţînă, cofondator SmartBill; Mirela Bucovicean, fondatoarea Molecule-F; Ovidiu Toader, business mentor and advisor; Vlad Panait, business angel şi marketing director CEE Philips; Vlad Craioveanu, cofondator Impact Hub Bucharest.

Printre criteriile de evaluare în funcţie de care membrii juriului vor alege câştigătorii se numără oportunitatea afacerii şi potenţialul ei de creştere, analiza modelului de afacere precum şi strategia de dezvoltare, fezabilitatea financiară şi sustenabilitatea pe termen lung, aptitudini, experienţă şi angajamentul echipei de management.

„Startarium este un proiect de responsabilitate social pentru ING. Beneficiul este că, dacă vom avea o piaţă mai mare de start-up-uri, şi nouă, ca bancă, ne va fi mai bine”, spune Cătălin Vasile, head of retail sales management la ING România, mentor la Startarium.

În prima ediţie, cea din 2016, premiul cel mare a fost luat de Tracia Caravan, prima fa­bri­că de rulote turistice şi comerciale din Ro­mâ­nia şi sud-estul Europei. Locul 2 a fost câşti­gat de clinica de reflexoterapie Re.Flex, iar lo­cul 3 a fost ocupat de Clinica de Pediatrie Anas­tasia.

La un an de la câştigarea premiului cel mare, Tracia Caravan nu a reuşit încă să lanseze primul prototip, dar „cel târziu în luna februarie primul prototip va fi finalizat”.

„Proiectul meu a fost acela de a construi o fabrică de rulote în România. Startarium mi-a oferit un lucru foarte important, şi-anume un mentor, o educaţie, sfaturi care m-au ajutat foarte mult de-a lungul acestui an. Din păcate,  nu am avut cei 300.000 de euro necesari pentru utilaje industriale, aşa că am improvizat. Nimeni din România nu construieşte o astfel de caroserie de rulotă, aşa că am fost nevoiţi să construim noi pereţii rulotei“, spune Gabriel Bugnar, fondator al Tracia Caravan.

Până la sfârşitul lunii februarie vom termina primul prototip. Îmi pare rău că nu am reuşit până acum să respectăm termenele, dar acest lucru s-a întâmplat din cauza unei serii de situaţii neprevăzute, însă, ca antreprenor, înveţi pe parcurs”, a adăugat el.

În cadrul Startarium Pitchday, cei 10 finalişti au urcat pe rând pe scenă şi au ţinut câte un discurs prin care au încercat să convingă juraţii că start-up-ul lor este cel care merită premiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO