Eveniment

Peste 26.000 de multinationale sunt pe piata romaneasca

29.04.2010, 23:07 177

Peste 86% din grupurile de intreprinderi din Romania suntcontrolate de persoane fizice sau companii straine, in principaldin Germania, Italia si Franta, si activeaza in comert, industriaprelucratoare si constructii, potrivit datelor publicate deInstitutul National de Statistica (INS).

In 2008, pe piata locala activau 26.467 de grupurimultinationale, dintre care doar 135 erau controlate din interior.Numarul grupurilor rezidente se ridica la 4.276 de entitati,aproximativ 95% din acestea avand doua sau trei intreprinderi.

Economistii spun ca pentru gradul de dezvoltare al economieiromanesti este normala o astfel de discrepanta intre numarulgrupurilor locale si cel al multinationalelor.

"Este firesc sa fie asa pentru ca avem o rata a economisiriiscazuta si in conditiile in care este nevoie de investitii acesteanu pot fi facute decat cu fonduri straine. Iar cei care facinvestitiile bineinteles ca vor sa aiba si controlul asupracompaniilor respective", apreciaza Laurian Lungu, managing partnerla Macroanalitica.

In functie de numarul de angajati, pe primul loc se situeazagrupurile controlate de persoane fizice sau companii din Germania,cu 15% din salariatii tuturor grupurilor de intreprinderi. Pe loculdoi se situau italienii, cu 12% din anagajati, urmati de francezicu 10%. Grupurile germane sunt prezente mai ales in industriaprelucratoare si comert. Analistii spun ca dincolo de crearea delocuri de munca exista si alte avantaje generate de intrarea pepiata locala a companiilor straine.

"Exista niste avantaje de ordin managerial pentru ca in momentulin care o multinationala investeste intr-o tara emergenta vine cuknow-how si cu un sistem de management mai performant. De asemenea,investitiile straine pot facilita exporturile", a mai adaugatLungu.

Dintre grupurile romanesti, 22% activeaza in industriaprelucratoare si 13% in constructii, mai arata datele INS. Inacelasi timp, persoanele fizice straine controleaza in principalgrupuri cu activitati in comert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO