Eveniment

Peste 30.000 de oameni şi 40 de instituţii publice, printre care şcoli şi grădiniţe, au rămas fără căldură în Buzău

Peste 30.000 de oameni şi 40 de instituţii publice,...

Autor: Laura Petrescu

03.04.2019, 11:12 71

Aproximativ 30.000 de oameni şi 40 de instituţii publice, printre care şcoli şi grădiniţe, din Buzău au rămas fără căldură, după ce firma de distribuţie a sistat furnizarea agentului termic pe motiv că nu mai are bani pentru plata gazelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul din Buzău, Constantin Toma, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că de marţi seara, aproximativ 30.000 de oameni şi 40 de instituţii publice, printre care şcoli şi grădiniţe sau clădiri ale Primăriei, nu mai au căldură.

S-a ajuns în această situaţie după ce firma care distribuia agentul termic către compania municipală a sistat căldura, motivând că nu mai are bani pentru plata gazelor.

„Nenorocirea este că e o poveste mai veche. Este o firmă privată care furnizează agentul termic către compania municipală. Ei eu cerut să scumpim gigacaloria din noiembrie 2018 şi să se aplice retrocativ. Acum suntem în dezbatere publică pentru că durează procedurile. Noi suntem cu plăţile la zi către ei. Le-am dat 11 milioane de lei, în avans, pentru că au justificat că au nevoie să treacă peste iarnă. Şi acum spun că nu mai au bani să plătească gazele la furnizorul de gaz. Eu consider că e un şantaj”, a declarat Toma.

Peste 10.000 de apartamente sunt afectate. În privinţa şcolilor şi grădiniţelor, primarul din Buzău a spus că încearcă să găsească soluţii locale pentru încălzirea claselor, dar speră să se încălzează vremea.

„Stau fără căldură acum şcolile şi grădiniţele. Verificăm şcoală cu şcoală, creşă cu creşă şi grădiniţă cu grădiniţă. Acolo unde nu găsim soluţii, întrerupem activitatea. Doar nu îmbolnăvim copilaşii?! Încercăm să găsim soluţii locale, să punem radiatoare, aeroterme, până se încălzeşte vremea”, a spus primarul Buzăului, Constantin Toma.

Apa caldă nu a fost sistată.

În Buzău, preţul gigacaloriei este de 430 de lei, cu TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO