Eveniment

Peste 4,3 milioane de angajaţi români vor avea mâine liber. Ce sărbători legale mai sunt

Peste 4,3 milioane de angajaţi români vor avea mâine liber. Ce sărbători legale mai sunt

Autor: Adelina Mihai

14.08.2012, 00:03 4962

Cei 4,3 milioane de salariaţi români vor avea liber mâine, acesta fiind cel de-al patrulea an consecutiv în care angajaţii au liber pe data de 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului. Printre angajaţii care vor bene­ficia de zile libere la mijlocul acestei săp­tămâni se numără cei peste 8.400 de angajaţi ai BRD, cea mai profitabilă bancă locală.

"Pe 15 august 2012 unităţile BRD nu vor avea program de lucru, dar sunt şi câteva ex­cep­ţii: agenţiile situate în marile magazine şi mall-urile care vor avea program normal, Ag. Si­naia (9:30-13:30), Cuza Vodă (9:00-13:00), Ag. Bran (9.00-17:00) şi Visa Tax din Aero­por­tul Henri Coandă (pro­gram non-stop)", a spus Traian Traicu, şef al serviciului de relaţii publice din cadrul BRD.

Codul muncii prevede ca, în cazul în care angajatorul nu poa­te acorda zile li­bere anga­ja­ţilor în zi­le­le de sărbătoare le­gală, este nevoit să-şi plătească an­gajaţii care lu­crea­ză cu un spor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în ur­mătoarele 30 de zile. Probabil că pen­tru această variantă vor opta majoritatea retai­lerilor alimentari, având în ve­dere că marile lanţuri de hipermarketuri nu îşi închid magazinele decât pentru câteva zile, în general în preajma Crăciunului sau a săr­bătorilor pascale.

Angajaţii români se află pe ultimele locuri din lume în ceea ce priveşte numărul de zile libere pe care le primesc în afara celor de con­cediu, întrucât legea permite numai 11 zile libe­re pentru sărbătorile legale: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 Mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Dom­nu­lui, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, dintre care două cad întotdeauna dumi­nica (prima zi de Paşti şi Rusaliile).

La polul opus se află anga­jaţii japonezi şi cei indieni, care au câte 16 zile libere pen­tru săr­bătorile legale. Cele mai puţine zile libe­re pentru sărbătorile le­gale le au angajaţii bri­ta­nici şi olandezi - câte opt pe an - potrivit unui studiu realizat de gigan­tul în resurse uma­ne Mercer, parte a gru­pului Marsh & McLennan Companies.

Este posibil ca angajaţii ro­mâni să mai aibă o zi liberă legală, de sfântul Andrei, după ce un proiect al USL din această primăvară pre­ve­dea ca această zi să fie liberă.

"Proiectul este la promulgare, deci e po­si­bil ca angajaţii să aibă începând cu acest an li­ber şi pe 30 noiembrie", a spus deputatul Ma­rian Neacşu, unul dintre susţinătorii iniţiativei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO