Eveniment

Peste un milion de români au joburi part-time, cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani

Peste un milion de români au joburi part-time, cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani

Autor: Adelina Mihai

14.06.2011, 23:51 2589

Cel puţin 110.000 de români s-au angajat anul trecut cucontracte de muncă în regim part-time, în condiţiile în carenumărul de salariaţi a scăzut cu 151.000 în perioada decembrie 2009- decembrie 2010, arată datele unei cercetări realizate deInstitutul Naţional de Statistică.

Statistica a publicat ieri rezultatele pentru trimestrul 4 alanului 2010 al "Cercetării statistice asupra forţei de muncă îngospodării (AMIGO)", cea mai complexă anchetă socială realizată deinstituţie.

Numărul de români care lucrează cu program parţial de lucru adepăşit un milion de persoane pentru prima dată în ultimii cinciani (perioadă pentru care există statistici oficiale).

Cei mai mulţi români care lucrează cu astfel de contracte nusunt salariaţi, întrucât numai 0,6% dintre cei peste un milion deromâni angajaţi cu timp parţial de lucru (şi care reprezintă 11%din totalul populaţiei ocupate) au ales să lucreze cu aceste tipuride contracte.

"Majoritatea angajaţilor care au fost concediaţi s-au refugiatîn agricultură în loc să desfăşoare alte tipuri de activităţi denatură intelectuală, întrucât o pondere semnificativă în rândulpopulaţiei ocupate o reprezintă salariaţii din agricultură" , aspus Silvia Pisică, director în cadrul INS.

Datele statistice arată că, în 2010, 30,1% din totalulpersoanelor ocupate lucrau în sectorul agricol (faţă de 29,1% în2009), în timp ce industria şi construcţiile concentrează 28,7% dinpopulaţia ocupată, iar în sectorul serviciilor lucrează 41,2% dinpopulaţia ocupată.

Înceea ce priveşte tipul de contracte cu care lucrează românii,Statistica arată că 11% dintre cei 9,24 milioane de români carereprezintă populaţia ocupată (persoane cu vârsta de peste 15 anicare au lucrat cel puţin câte o oră pe săptămână) au lucrat cu timpparţial de lucru. În 2009, românii care au lucrat în regimpart-time reprezentau 9,8% din totalul populaţiei ocupate, adică900.000 de persoane.

"Contractele part-time care sunt «ade­vărate» se încheie deregulă cu studenţii care nu pot lucra cu program normal de lucrusau cu specialişti pentru proiecte specifice, însă unele camufleazămunca angajaţilor full-time, în sensul că dacă vine un control şiîi vede pe angajaţi la muncă, aceştia au un contract în spate.Angajatorii îşi pot mai reduce astfel din taxe, folosind altemodalităţi de plată a salariaţilor", este de părere MirelaMarinescu, recruitment director în cadrul grupului de firme APT, cuactivităţi în domeniul resurselor umane. Ea a mai precizat că, îngeneral, angajatorii din sectorul privat preferă să nu angajeze înregim parţial, pentru că astfel nu se asigură continuitatea înrelaţia cu clienţii sau în colaborările din cadrul companiei.

Totuşi, o mare parte dintre angajaţii part-time lucrează înproiecte finanţate din fondurile europene şi aceştia au de regulăşi un job full-time.

Rata de ocupare din România a crescut la 58,8% anul trecut,fiind cu 0,2% mai mare decât în 2009, gradul de ocupare cel mairidicat înregistrându-se în rândul absolven­ţilor de studiisuperioare.

România are una dintre cele mai mici rate de ocupare (raportuldintre numărul total de persoane apte de muncă şi numărul deangajaţi care lucrează legal) din Europa, unde media este de 64,6%.Până în 2020, România trebuie să ajungă la o rată a ocupării de70%, aceasta fiind ţinta stabilită la nivel european.

În ceea ce priveşte evoluţia ratei şoma­jului, Statistica aratăcă în perioada 2009-2010, numărul de şomeri a crescut cu 44.000 depersoane, rata şomajului calculată conform metodologiei BirouluiInternaţional al Muncii ajungând la 7,3% (în creştere cu 0,4% faţăde anul anterior).

Rata calculată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei deMuncă (ANOFM), care măsoară numai numărul de şomeri înregistraţi şicare trec lunar să-şi vizeze carnetele de şomaj la agenţie, aratăcă numărul de şomeri în perioada 2009-2010 a scăzut cu 70.000 depersoane, rata şomajului ajungând la 6,8% la finele anuluitrecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO