Eveniment

Petre Badea, noul constructor al Capitalei: Cum a ajuns Aedificia Carpati sa castige contracte de peste 120 mil. euro cu statul in ultimul an. "Suntem foarte puternici financiar"

Cum a ajuns Aedificia Carpati sa castige contracte de peste 120 mil. euro cu statul in ultimul an

Petre Badea, actionarul majoritar al Aedificia Carpati, este unul dintre fostii angajati ai Trustului Carpati din care s-a desprins compania in 1992

12.05.2009, 00:00 6554
 

Cum a ajuns insa compania sa redevina unul dintre cei mai puternici jucatori de pe piata constructiilor din Capitala, dupa ce in perioada 1996-2004 a castigat numeroase contracte cu statul?

„In acest moment, in ciuda crizei financiare, suntem foarte puternici din punct de vedere financiar. Nu avem credite si vom participa la toate licitatiile mari, atat cu finantare de la stat, cat si la cele private. In ultimii ani am fost incontinuu atacati pe motivul ca am castigat licitatiile cu ajutor politic, insa nimeni nu-si pune problema de ce noi am reusit sa castigam contracte mari si inainte de ‘90 si in guvernarile PSD, CDR si cea actuala: pentru ca le finalizam la timp", a declarat pentru Ziarul Financiar Olga Marinescu, directorul economic al Aedificia Carpati.
Bugetul alocat consolidarii Palatului Victoria se ridica la circa 10 mil. euro, din datele RA-APPS, insa valoarea totala a proiectului care include modernizarea si extinderea cladirii Guvernului s-ar putea ridica la circa 50 mil. euro, potrivit lui Pero Puljiz, arhitectul olandez care coordoneaza acest proiect.
Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a inceput negocierile cu firma Aedificia Carpati pentru consolidarea Palatului Victoria, iar contractul de lucrari urmeaza sa fie incheiat pana la 1 iunie.
In septembrie 2008, Regia a organizat o licitatie pentru atribuirea contractului, la care, potrivit reprezentantilor RA-APPS, s-a calificat o singura firma, respectiv Aedificia Carpati.
„Este continuarea unei licitatii, o procedura perfect legala. Prima etapa a fost in luna septembrie, cu organizarea unei licitatii, si a ramas o singura firma cu care vom negocia de saptamana viitoare. Aceasta este Aedificia Carpati. Este negociere cu o singura sursa, dar tot o etapa a licitatiei", a spus Stefan Marza, directorul tehnic al RA-APPS, citat de Mediafax.
Reprezentantul Regiei a aratat ca legea permite inceperea negocierilor cu o singura sursa, in cazul in care la licitatie nu se califica minimum trei firme. RA-APPS a primit, in septembrie 2008, cinci oferte din partea unor firme si consortii romanesti pentru derularea lucrarilor de consolidare si amenajare a Palatului Victoria. Firmele Aedificia, Bog'art si Comnord au depus oferte individuale pentru a participa la licitatia de atribuire a contractului, alte oferte fiind transmise de consortiile formate din firmele UTI Instal si Concas Buzau, respectiv Class Invest si Delta ACM.
„La aceasta licitatie au participat foarte multe companii, care nici macar nu indeplineau criteriile de participare la acest proiect. Ne batem cu toti impotentii din constructii, care nu reusesc sa duca o lucrare pana la capat. Asa s-a intamplat si la Ateneul Roman, unde s-au chinuit cateva SRL-uri sase ani si am preluat ulterior noi lucrarea", afirma Marinescu.
Compania a castigat anul acesta si contractul de reabilitare a Bibliotecii Nationale, contract in valoare de 64,3 mil. euro fara TVA, care are o durata de executie de 30 de luni. Aedificia Carpati, companie infiintata in 1992 prin reorganizarea Trustului Carpati, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 145 mil. lei, in crestere cu 16% fata de anul precedent. „In prezent avem circa 750 de angajati, dar prin subantrepriza cream alte 2.000 de locuri de munca", afirma Marinescu. Aedificia Carpati este implicata si in lucrarile de modernizare si consolidare a Bancii Nationale si a fost implicata de-a lungul timpului in constructia Palatului Cotroceni, a Palatului Parlamentului, Teatrului National, Ateneului Roman sau a Ambasadei Chinei.
Compania este controlata de omul de afaceri Petre Badea, unul dintre fostii angajati ai Trustului Carpati, care, potrivit informatiilor din presa, a fost un apropiat atat al aliantei CDR, cat si al PSD.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO