Eveniment

Petrom: Daca pretul la gaze ar fi liber, ar creste productia interna si am scapa de dependenta de Rusia

03.11.2009, 23:20 28

Petrom, cea mai mare companie locala, spune ca liberalizareapretului intern la gaze ar lasa la dispozitia companiei fondurisemnificative care ar putea fi folosite pentru intensificarealucrarilor de explorare si productie, lucru care ar duce implicitla obtinerea unor cantitati mai mari de gaze.
Aceasta decizie ar putea totusi duce pe termen scurt la crestereapreturilor la consumatorii finali, inclusiv populatie, dar petermen lung ar putea contribui la cresterea securitatii energeticenationale si la diminuarea importurilor.
In prezent, Petrom si Romgaz vand gazul obtinut la un pretrecomandat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniulEnergiei (ANRE), de doua ori mai mic comparativ cu cel din import.In Romania, doua treimi din consumul de gaze este asigurat dinproductia interna, restul fiind importat din Rusia.
"Avem nevoie de o piata libera pentru gaze, lucru care ar aducebani pentru investitii si care ar duce la cresterea productiei",spune Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, companie care asigurajumatate din productia interna de gaze a Romaniei.
"In SUA, noi am facut greseala sa avem preturi stabilite pana inanii '80. Dupa ce am luat decizia de a dereglementa pretul la gaze,productia a ajuns sa acopere cererea interna. Romania are aceeasiproblema a preturilor artificiale mici la energie", spune EdwardChow, expert in domeniul energetic din partea Centrului pentruStudii Strategice Internationale, Washington.
Joschka Fischer, consultant pentru gazoductul Nabucco din parteagrupului energetic german RWE si fost vicecancelar german, spune caEuropa nu ar trebui sa invinovateasca Rusia pentru criza gazelordin ultimii ani, ci sa accepte faptul ca nu s-au facut pasi seriosiin ceea ce priveste diversificarea resurselor de alimentare.
"Iarna nu-l mai avem doar pe Mos Craciun, ci mai avem si crizagazelor", spune Fischer. Potrivit acestuia, anul 2010 va fi unulsemnificativ pentru Nabucco, proiect care-si propune aducereagazelor din regiunea caspica in Europa. "Profetia mea este caGazprom va participa la acest proiect. In ceea ce priveste SouthStream, acest proiect nu exista. Sunt doar niste discutii", a maiprecizat Fischer.

ING: Energia verde este cea mai atractivaoportunitate

ING Bank spune ca investitiile in energia regenerabila atragatentia bancilor, dar subliniaza existenta "birocratiei excesive"in ceea ce priveste accesarea banilor europeni pentru energiaverde. "Exista o frica viscerala in administratia romana de asumarea responsabilitatii in acordarea fondurilor europene. Aceastaparanoia duce la o birocratie excesiva", a precizat directoruldiviziei piete de capital din ING Romania, Florin Ilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO