Eveniment

Petrom îşi face şcoală profesională pentru viitori petrolişti

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Corina Mirea

01.06.2015, 00:06 2474

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a semnat un parteneriat cu trei instituţii de învăţământ din judeţele Argeş, Bacău şi Dâmboviţa pentru a pregăti tineri care vor să lucreze în industria de petrol şi gaze. Programul “Şcoala Petroliştilor” se derulează pe o perioadă de trei ani şi îşi propune să formeze tineri meseriaşi pentru poziţii de operator extracţie ţiţei şi gaze şi operator de sonde, potrivit informaţiilor publicate de Petrom pe site-ul proiectului de responsabilitate socială Ţara lui Andrei.

Compania oferă, pe lângă bursa primită de elevii înscrişi la o astfel de clasă profesională, şi o bursă „privată“ în valoare de 500 de lei net pe lună. Condiţia este ca la admiterea într-o clasă profesională organizată în parte­neriat cu OMV Petrom candidaţii să aibă cel puţin media 5. Ulterior, după primul semestru de şcolarizare, cei care au o medie mai mare de 6 primesc o bursă suplimentară de 200 de lei net pe lună. Cei care nu au însă o prezenţă de 95% la cursuri şi la sesiunile de practică şi cei care au sancţiuni disciplinare pot rămâne fără această bursă.

Petrom nu este singura companie din industrie care recurge la înfiinţarea unor clase profesionale proprii, multe domenii de activitate care au nevoie de muncitori calificaţi având reale probleme în a mai găsi candidaţi tineri care să fie interesaţi de un astfel de job.

WikiZF: Profilul companieiPetrom

Printre aceste industrii se numără şi cea de textile, cea auto sau chiar industria alimentară, care riscă să rămână cu multe poziţii neocupate în următorii zece sau 15 ani, având în vedere media de vârstă înaintată a celor mai mulţi dintre cei care lucrează în zona de producţie sau de prelucrare.

„Şcoala Petroliştilor“ se derulează din clasa a noua până în clasa a unsprezecea, primul an fiind axat mai mult pe zona teoretică (60% din cursuri), iar în următorii doi ani elevii sunt implicaţi preponderent în zona practică (care va reprezenta 74% din ceea ce vor învăţa).

La finalul studiilor profesionale, elevii vor primi o calificare profe­sională, recunoscută la nivel european, şi o certificare a absolvirii învăţă­mântului obligatoriu, care le permite apoi să îşi continute, dacă vor, studiile liceale.

În prezent, statul oferă burse în valoare de 200 de lei tinerilor care se înscriu la o şcoală profesională.

Instituţiile de învăţământ partenere ale OMV Petrom în acest program de educaţie profesională sunt Liceul Tehnologic Astra Piteşti din judeţul Argeş, Colegiul Tehnic ”Grigore Cobălcescu” Moineşti dn judeţul Bacău şi Liceul Tehnologic ”Mircea Voievodul” Târgovişte din judeţul Dâmboviţa.

Cei care vor să facă o carieră în domeniul petrolului şi al gazelor se pot înscrie la “Şcoala Petroliştilor” în perioada 15-17 iunie, completând o fişă de înscriere (disponibilă pe site-ul www.taraluiandrei.ro), urmând ca pe data de 19 să fie afişată lista celor admişi.

Dacia (auto), Holcim (materiale de construcţii), Continental (componente auto), Schaeffler (componente auto), Tenaris Silcotub (producţie de ţevi) sau Heineken (industria berii) sunt alte companii private care în ultimii ani au investit în programe de calificare a tinerilor în meseriile pentru care îşi găsesc cu greu candidaţi pe piaţa muncii.