Eveniment

Petrom neagă posibila vânzare a 139 de benzinării către NIS, dar “evaluează în mod constant reţeaua în vederea optimizării”

Petrom neagă posibila vânzare a 139 de benzinării către NIS, dar evaluează reţeaua

Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Petrescu

30.09.2011, 00:06 587

Petrom, cea mai mare companie din România, aflată în portofoliul grupului petrolier austriac OMV, neagă informaţiile apărute în Ziarul Financiar referitoare la o posibilă tranzacţie pentru vânzarea a 139 de benzinării către compania petrolieră NIS, au declarat ieri reprezentanţii companiei.

Petrom a precizat însă că evaluează în mod constant performanţa ben­zinăriilor din reţeaua proprie în vederea optimizării acesteia.

Declaraţiile Petrom vin în contextul în care în ediţia de ieri ZF a publicat un material în care mai multe surse din piaţă susţin că producătorul de petrol şi gaze analizează varianta vânzării a circa 130 de benzinării, aproape un sfert din întreaga reţea de distribuţie a carburanţilor controlată de companie. Potrivit acestor surse, Petrom ar fi chiar într-un proces de due diligence cu sârbii de la NIS, grup petrolier controlat de ruşii de la Gazprom, dar nu se ştie dacă acest proces va rezulta şi într-o tranzacţie concretă.

Informaţiile au venit în contextul în care săptămâna trecută noul şef al OMV Gerhard Roiss a declarat că strategia până în 2014 prevede ca grupul petrolier austriac să renunţe la active în valoare de un miliard de euro din segmentul de rafinare şi marketing. Roiss nu a precizat însă în ce ţări urmează să se facă aceste restructurări, spunând doar că investiţiile în rafinăria Petrobrazi, singura unitate din por­tofoliul Petrom care mai fun­cţionează după închiderea Arpechim, vor continua şi că firma vrea să-şi păstreze poziţia de lider pe piaţa locală a carburanţilor.

Totodată, anul acesta atât NIS, cât şi azerii de la SOCAR au declarat că au planuri ambiţioase de extindere pe plan local. De altfel, managementul Rom­petrol, al doilea mare jucător din piaţa locală a distribuţiei de carburanţi, a declarat că a primit o ofertă din partea NIS pentru întreaga reţea de benzinării, ofertă pe care însă a declinat-o.

Potrivit celor mai recente infor­maţii disponibile, NIS este în căutare de manageri pentru biroul recent deschis în România.

Totodată, sediul ales de NIS pentru derularea operaţiunilor este şi el unul strategic. NIS s-a implantat în coasta MOL, sârbii găsindu-şi un birou loca­lizat în aceeaşi clădire în care se află sediul local al grupului ungar, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa petrolieră româ­nească, cu un business de peste 630 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO