Eveniment

Petrom şi gigantul ExxonMobil forează prima sondă la mare adâncime din apele Mării Negre

Decizie istorică: Petrom şi gigantul ExxonMobil au luat hotărârea de a fora prima sondă la mare adâncime din apele Mării Negre

Autor: Roxana Petrescu

20.07.2011, 21:58 2305

La câteva ore după ce guvernul a prelungit cu 5ani perioada de explorare pentru Petrom în perimetrul Neptun dinMarea Neagră, singurul producător de petrol şi gaze din România aanunţat că alături de gigantul american ExxonMobil vor fora anulacesta prima sondă de explorare de apă adâncă din MareaNeagră.

Acest pas arată faptul că după primele cercetări ale adâncurilorprin intermediul lucrărilor de seismică 3D, prin care practic seface o radiografie a subsolurilor în vederea indentificării unorpotenţiale "pungi" de hidrocarburi, există anumite elemente care audeterminat cele două companii să treacă la etapa de forare a uneisonde.


"Intrarea într-o nouă etapă a explorării blocului Neptun este unpas foarte important şi confirmă angajamentul nostru pentruatingerea potenţialului pe segmentul de explorare şi producţie înRomânia. Trebuie să avem în vedere că zona românească de apă adâncăa Mării Negre nu a fost încă explorată, iar activitatea deexplorare în apă adâncă are un risc al investiţiilor ridicat. Îngeneral, costurile de explorare şi dezvoltare la mare adâncime suntde câteva ori mai ridicate decât cele onshore", spune JohannPleininger, membru al directoratului Petrom, responsabil cuactivitatea de explorare şi producţie.


"La momentul actual, în România, nu au fost săpate sonde în zonamării cu adâncimea de peste 100 de metri. A fost nevoie deintervenţia unor firme străine ca Exxon-ul care deţine acesteinstalaţii de forat care nu sunt stabilite pe fundul mării, ci purşi simplu plutesc pe suprafaţa mării. şi de acolo se sapă sondeleîn verificarea resurselor şi rezervelor de petrol", a explicat larândul său Dorin Cojocaru, director general în cadrul AgenţieiNaţionale pentru Resurse Minerale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO