Eveniment

Piarom: Formularul 088 a fost retras din cauza caracterului birocratic, lipsei de transparenţă şi inconsistenţei

Piarom: Formularul 088 a fost retras din cauza...

Autor: Simona Tatu

08.02.2017, 00:04 127

Decizia ANAF de eli­minare a for­mu­larului 088 sub justificarea că acest instrument avea un caracter pre­pon­derent birocratic, lipsit de con­sis­tenţă şi văzut ca un obstacol în des­făşu­rarea acti­vităţilor economice normale de către întreprinzătorii autoh­toni şi micii între­prinzători, este bene­fică, spun repre­­zentanţii Patro­na­tului Investi­to­rilor Autohtoni (PIAROM).

„Retragerea formularului a îm­bu­nă­tăţit înregistrarea în scopuri de TVA, dar apare o nelinişte în ceea ce priveşte menţinerea codului de TVA. Lunar este făcută o analiză realizată de softul ANAF, urmând ca beneficiarul să primească o notificare pentru a-şi spune punctul de vedere. Totuşi, cuvân­tul softului va fi mult prea impor­tant în acest con­text, iar întrevederile cu bene­ficiarii vor avea un caracter formal“, explică Adrian Benţa, consultant fiscal.  PIAROM consideră că formularul 088 anula dreptul de deducere a TVA-ului în cazul unor întreprinzători autohtoni, favo­rizând companiile mari şi com­pa­niile multinaţionale, care sunt mult mai puţin expuse la factori care să determine anularea acestui drept.

Formularul 088, („Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA“) introdus în luna ianuarie a anului trecut şi contestat îndelung de consultanţii fiscali, va fi înlocuit cu o procedură prevăzută în or­dinul 210/2017 al preşedintelui ANAF.

Această procedură este la fel de lipsită de transparenţă în ceea ce priveşte activităţile economice care implică operaţiunile din sfera TVA şi încalcă tratamentul echitabil al contribuabililor, conform PIAROM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO