Eveniment

Piata asigurarilor ramane la mare distanta de 2% PIB

28.11.2005, 18:27 33

Piata asigurarilor a fost de circa 875 mil. euro pe primele noua luni ale anului, in crestere cu aproape 40% fata de anul trecut, ceea ce inseamna ca va trece de 1,16 mld. euro pe tot anul 2005 daca va pastra acelasi ritm.

Cum produsul intern brut (PIB) este estimat sa creasca in 2005 cu circa 30% in euro datorita deprecierii monedei unice europene fata de leu, ponderea asigurarilor in PIB va ajunge la doar 1,5%, in crestere nesemnificativa fata de 1,4% anul trecut. In Europa Centrala ponderea asigurarilor in PIB este de 4-5%, iar in Uniunea Europeana circa 8%.

"Primele brute incasate au fost pe primele noua luni din acest an de 2,96 miliarde de lei (815 milioane de euro)", a spus Mirela Antohi, responsabil relatii cu presa in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Avand in vedere ponderea de circa 93% a primelor brute incasate in primele brute subscrise, rezulta volumul primelor brute subscrise de 875 de milioane de euro pe primele trei trimestre. Pe primele noua luni din 2004, primele brute incasate au fost de peste 2,4 miliarde de lei (589 mil. euro) si primele brute subscrise de circa 2,57 mld. lei (630 mil. euro).

Primele brute subscrise sunt primele pe care asiguratul se obliga sa le achite la semnarea politei, pe cand cele incasate sunt banii incasati de companiile de asigurari intr-un an calendaristic.

Factorii de crestere au fost si anul acesta politele aferente creditelor sau leasingului: de viata si de locuinta (cerute de banci), asigurarile casco (de furt si alte daune la automobile), precum si politele de credite si garantii financiare cumparate chiar de banci pentru a se proteja de riscurile de neplata. Dintre cele mai mari companii, cel mai rapid a crescut pe primele noua luni BCR Asigurari, care a subscris cu 96% mai multe prime, urmata de Unita (plus 70%), Omniasig (plus 50%), ambele din grupul Wiener Staedtische, Ardaf (plus 59%) si AIG Romania (plus 52%).

Cele mai mari cresteri au fost pe asigurari de viata, astfel incat este probabil ca ponderea asigurarilor de viata in total piata sa ajunga anul acesta la 24-25%, fata de 21% in 2004, adica la un volum de 280-290 mil. euro prime brute subscrise, fata de 184 mil. euro anul trecut.

La o pondere estimata de 23% a asigurarilor de viata pe primele noua luni, acest segment poate fi estimat ca a crescut cu circa 54%, pana la 675 de milioane de euro, in timp ce subscrierile din asigurari de generale s-au majorat cu aproximativ 35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO