Eveniment

Piata constructiilor va scadea anul viitor cu 15%

12.11.2008, 19:40 76

Piata constructiilor va suferi anul viitor o contractie de pana la 15% in volum, in contextul crizei internationale, cu efecte asupra pretului materiilor prime si implicit asupra preturilor finale la materialele de constructii, afirma Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR). Piata de profil va inregistra anul acesta o crestere de circa 30%, pana la circa 13 mld. euro, insa avansul in volum va fi de circa 10-15%, potrivit Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

"Pentru 2009, estimez o scadere in volum a pietei constructiilor din Romania cu pana la 15%, si aceasta este o previziune optimista. In cazul preturilor la materiile prime, precum otelul, aluminiul sau cimentul, care sunt de aproape doua ori mai mari la noi decat in restul statelor europene, corectia ar putea fi chiar mai mare de atat", a apreciat Marian Petre Milut, presedintele UNPR si presedintele producatorului de materiale de constructii Prefab. Potrivit datelor UNPR, pretul cimentului a crescut cu aproximativ 20% fata de anul trecut si cu 46% fata de nivelul anului 2006. In cazul preturilor la aluminiu, acestea au crescut in perioada 2006-2008 cu 16%, in timp ce pretul otelului a crescut in perioada 2006-2007 cu aproape 32%. Fata de nivelul din 2006, in iulie 2008 pretul otelului era cu aproape 75% mai ridicat, in conditiile in care producatorii au incercat sa speculeze cresterea preturilor la metale la nivel international.
"Scaderea preturilor la materiile prime va genera mai departe o scadere in lant a preturilor la constructiile noi. De asemenea, si interventia statului, prin eficientizarea activitatii unor institutii precum Consiliul Concurentei, precum si prin cumpararea unor pachete de actiuni in cadrul producatorilor strategici de materii prime, ar putea scoate piata constructiilor din blocajul care se intrevede pentru anul viitor", a adaugat Milut.
Recesiunea din sectorul constructiilor va avea ca efect direct si reducerea numarul de angajati, oficialii UNPR estimand ca pana la 10% din forta de munca implicata in constructii sa fie concediata sau trimisa in somaj tehnic, iar productia pe perioada iernii sa fie sistata.
"Scaderea volumului de proiecte imobiliare si de constructii, precum si intoarcerea in tara a peste jumatate de milion de muncitori din strainatate ar putea genera o crestere a ratei somajului in constructii cu pana la 10%", mai sustine Milut.
Presedintele UNPR a apreciat pentru 2009 o reducere a proiectelor imobiliare cu peste 30%, in conditiile in care accesul la creditare s-a inrautatit, doar proiectele cu vanzari anticipate reusind sa fie realizate in intregime anul viitor.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO